23:56 Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Προανακριτική Novartis: Ο Νίκος Παππάς καταθέτει

Προανακριτική Novartis: Ο Νίκος Παππάς καταθέτει

Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής καταθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς ο οποίος απέρριψε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε στήσει «παραδικαστικό μαγαζί».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παππάς, ο οποίος ρωτήθηκε από τον Θανάση Πλεύρη απαντούσε σχεδόν μονολεκτικά.

Θ. Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί και έκαναν δουλειές μαζί;

Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά.

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό;

Είστε σίγουρος; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Όχι ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κας Γκραμπόφσκι; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ

Θ. Πλεύρης: Τους κκ. Ντούνια και Τσουγκριάνη από το ΣΔΟΕ που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2015 που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;

Ν. Παππάς: Όχι. Δεν τους γνωρίζω

Θ. Πλεύρης: Τον κ. Δάνη, τον Γενικό Γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;

Ν. Παππάς: Όχι

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;

Ν. Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου;

Ν. Παππάς: Ναι το έχω ακούσει

Θ. Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;

Ν. Παππάς: Δεν γνωρίζω

Ερωτηθείς ο κ. Παππάς για το ποσό που κατά τον κ. Μιωνή φέρεται να του ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, στη συνάντηση στο Μαξίμου, απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες:

Θ. Πλεύρης: Ο κ.Παπαγγελόπουλος ζήτησε να «καλυφθούν τα έξοδα» στη συνάντηση για την οποία κατέθεσε ο κ.Μιωνης

Ν. Παππάς: Ο κ.Παπαγγελόπουλος έκανε μία πραγματολογική διαπίστωση.

Θ. Πλεύρης: Όσα είπε εδώ ο κ.Μιωνής είναι ψευδή;

Ν. Παππάς: Επαναλαμβάνω ο μόνος λόγος που έγινε εκείνη η συνάντηση ήταν να δοθεί μια εξωθεσμική λύση.

Θ. Πλεύρης: Έγινε δεύτερη συνάντηση με τον κ.Παπαγγελόπουλο για το ζήτημα;

Ν. Παππάς: Ναι. Ένας εκπρόσωπος του κ.Μιωνή, ο κ.Φιλιππάκης και ο κ.Παπαγγελόπουλος και εγώ. Και σε αυτή τη συνάντηση έγινα κοινωνός των αδιεξόδων συνεννόησης.

Θ. Πλεύρης: Το έγγραφο που μας κατέθεσε ο κ.Μιωνής περιγράφει συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που θα γίνονταν.

Ν. Παππάς: Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Και γι αυτό πρέπει να καλέσει η Επιτροπή όσους συνέταξαν αυτό το χαρτί.
Πρόκειται για σημείο καμπής. Να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών για να εξηγήσουν πώς τα έγραψαν αυτά. Είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί. Καλέστε εδώ και τον Φιλιππάκη και τον δικηγόρο του και τους δικηγορους του Μιωνή.

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζατε για το ταξίδι των Εισαγγελέων στο Παρίσι με την κ.Παπαδάκου;

Ν. Παππάς: Όχι

Θ. Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στο σποτάκι του μήνυμα εναντίον Παπασταύρου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;

Ν. Παππάς: Γιατί είχε δημοσιευθεί η λίστα Λαγκάρντ.

Θ. Πλεύρης: Είπατε οτι ενημερωθήκατε στη δεύτερη συνάντηση για το αδιέξοδο

Ν. Παππάς: Ναι. Εγώ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης

Θ. Πλευρης: Ξαναρωτώ. Έγιναν τρεις συναντήσεις και υπάρχει και ένα συμφωνητικό που αναφέρεται σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Ν. Παππάς: Και εγώ σας ξαναλέω: Καλέστε όσους το συνέταξαν. Εγώ το 2016 παραβρέθηκα στη συνάντηση και το 2018 διαπιστώθηκε πάλι σε συνάντηση το αδιέξοδο συνεννόησης.

Λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα κατάθεσής του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «πενία επιχειρημάτων της πλειοψηφίας που κατεργάζεται ανοησίες».

«Από το 2013 ο κ. Σαμαράς, δια του κ. Παπασταύρου, είχε μεσολαβήσει ούτως ώστε Φιλιππάκης και Μιωνής να φτάσουν σε μια συμφωνία, η οποία προέβλεπε και διαμοιρασμό των δικαστικών εξόδων. Για να σώσει οποιαδήποτε εναπομείνασα υποψία αξιοπιστίας αυτή η Επιτροπή, πρέπει να καλέσει και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Παπασταύρου και τους δικηγόρους των δύο πλευρών, καθώς και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, ούτως ώστε να πέσει άπλετο φως. Είμαστε σε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φάση και νομίζω ότι η εξελισσόμενη προσπάθεια για ανακατασκευή του κατηγορητηρίου αποτελεί μια ομολογία ήττας και μια παραδοχή ότι η ιστορία της Novartis κάθε άλλο παρά σκευωρία ήταν. Η ιστορία της Novartis είναι ένα σκάνδαλο, ένα διεθνές σκάνδαλο, και στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει η διερεύνηση του», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου η Επιτροπή μετά και τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής. Έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξής διάλογος:

Θ. Πλεύρης: Είχαμε κάνει εδώ σχετική συζήτηση. Εμείς λειτουργούμε ως Εισαγγελείς όταν περιέλθουν σε γνώση μας νέα στοιχεία. Κατά την άποψή μου πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή οι καταθέσεις Μιωνή, Τσατάνη, Αθανασίου και Κυβέλου. Και εφόσον υπάρχουν οι 30 υπογραφές το θέμα θα προχωρήσει. Εγώ θεωρώ οτι σε αυτές τις καταθέσεις υπάρχουν στοιχεία για διευρυνση του κατηγορητηρίου και ενδεχομένως στις καταθέσεις της κας Ράικου και του κ.Αγγελή. Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι σαφής.

Σπ. Λάππας: Εμείς επιμέναμε και επιμένουμε οτι από όλες τις καταθέσεις στην Επιτροπή κανένα αδίκημα δεν έχει προκύψει. Δικό σας θέμα της πλειοψηφίας τί θα κάνετε. Και ακόμη για ποια αδικήματα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή;

Β. Κεγκέρογλου: Εαν εξετάσεις μία κλοπή και πέσεις πάνω σε δολοφονία πρέπει να το αποκρύψεις; Γιατί αυτό λένε μερικοί εδώ μέσας. Τα πράγματα είναι απλά. Είναι υποχρέωση της Επιτροπής να διαβιβασθεί στη Βουλή. Δεν είναι θέμα βουλήσεως. Θα πρέπει να τα στείλουμε στη Βουλή και τα μέλη της να αποφασίσουν. Μόνο για την διαδικασία πρέπει εδώ να συζητήσουμε. Και όχι για το αν πρέπει ή όχι να τα στείλουμε

Ι. Μπούγας: Ακριβώς αυτό κάνουμε κ.Κεγκέρογλου. Για την διαδικασία αποφασίζουμε. Αποφασίζουμε λοιπόν να αποστείλουμε τα στοιχεία της Επιτροπής στη Βουλή προκειμένου να αποφασίσει.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για κατάρρευση του σεναρίου διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. «Πριν από λίγο η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι αναρμόδια να διευρύνει το κατηγορητήριο και είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια αμελλητί, χωρίς αξιολόγηση. Ουσιαστικά μιλάμε για σύσταση νέας Προανακριτικής», ανέφεραν.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης με υπόμνημά του στην Προανακριτική Επιτροπή απορρίπτει τους ισχυρισμούς Μιωνή, κάνει λόγο για μια κατάθεση που «βρίθει από ψεύδη και παραπλανητικά στοιχεία».

Στο υπόμνημά του παραθέτει συνοπτικό χρονολόγιο της αντιδικίας του Σάμπι Μιωνή με την εφημερίδα και σημειώνει πως «αποκλειστικός στόχος του εμφανιζόμενου ως “αδικούμενου” και εκβιαζόμενου” κ. Σ. Μιωνή ήταν και είναι η φίμωση της “δημοκρατίας” και η οικονομική εξόντωση μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας