More

  Προανακριτική Novartis: Στους αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου η κατάθεση του Φ. Δεστεμπασίδη

  Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι ερευνούν την σκευωρία Novartis διαβιβάζει την κατάθεση του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη η προανακριτική της Βουλής, προκειμένου να αξιολογηθεί η δικονομική του θέση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η ενέργεια της προανακριτικής αποσκοπεί στην εξέταση της παροχής καθεστώτος προστασίας στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο κ. Δεστεμπασίδης είναι ένας από τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες. Εκτός αυτού, η επιτροπή διαβιβάζει τα πρακτικά και στην εισαγγελία πλημμελειοδικών προκειμένου να εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της άρνησης κατάθεσης.

  Σημειώνεται, ότι ο κ. Δεστεμπασίδης αρνήθηκε κάθε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες «Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», υποστήριξε πως δεν είναι ένας από τους γνωστούς «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και πως δεν έχει καταθέσει για την υπόθεση σε ελληνικές ή αλλοδαπές αρχές.

  Η προανακριτική θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τρίτη με την εξέταση του κ. Νίκου Μανιαδάκη.

  Αναφορικά με τις σημερινές εργασίες ο μάρτυρας παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις απέφυγε να απαντήσει για άλλα κρίσιμα θέματα όπως αν γνωρίζει για δωροδοκίες προς πολιτικούς.

  Οι πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δεστεμπασίδης υποστήριξε πως δεν προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν αφορούν το αυστηρό αντικείμενο της προανακριτικής, δηλαδή πιθανές ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σε άλλο σημείο φέρεται να δήλωσε πως ότι έχει να πει θα το πει στην τακτική δικαιοσύνη δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν αναγνωρίζει τις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

  Μέλη της προανακριτικής αναφέρουν πως ο κ. Δεστεμπασίδης επιχείρησε να δικαιολογήσει την άρνησή του να παρέχει επαρκείς απαντήσεις λέγοντας «δεν ξέρω με ποιο καθεστώς θα κληθώ να καταθέσω ενδεχομένως και ως ύποπτος γι αυτό και δεν απαντώ».

  Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι έχει καταθέσει στην εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς. Επίσης, ανέφερε ότι ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis, ωστόσο υποστήριξε ότι τα καθήκοντά του περιορίζονταν στην εισήγηση του ετήσιου ποσού διαφημιστικής δαπάνης. Φέρεται δε να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε σε ποια ΜΜΕ κατευθύνονταν τα χρήματα καθώς και ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για σχέσεις της εταιρείας με αξιωματούχους.

  Οι διάλογοι

  Β.Κεγκέρογλου: Σας κάλεσε ποτέ η κ.Τουλουπάκη να καταθέσετε γι αυτή την υπόθεση;
  Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν με κάλεσε
  Β. Κεγκέρογλου: Στην έκθεση του FBI αναφέρεται το όνομά σας και λέει οτι εσείς μαζί με τον Φρουζή συμμετείχατε στα πρωταρχικά σχέδια δράσης και τον προϋπολογισμό της Νοβάρτις.
  Φ.Δεστεμπασίδης: Από μένα ζητούνταν να δώσω ένα νούμερο για το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού της εταιρείας για τα ΜΜΕ. Τίποτε άλλο δεν ήξερα. Ούτε για ποια ΜΜΕ ούτε για ποια πρόσωπα. Ούτε για ΜΜΕ γνώριζα ούτε για ρόλο αξιωματούχων. Ό,τι είχε να κάνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το επίσημο κράτος ανήκε στις αρμοδιότητες του Φρουζή. Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε.
  Β.Κεγκέρογλου: Γνωρίζετε τον κ.Μανιαδάκη; Έχει πει οτι σας συνάντησε σε προθάλαμο δικαστηρίου.
  Φ.Δεστεμπασίδης: Ο κ.Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και κατέθεσε εναντίον πολιτικών προσώπων. Σήμερα είναι κατηγορούμενος και στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με εκείνους που κατηγόρησε. Ουδέποτε τον συνάντησα  ούτε στη ΓΑΔΑ ούτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
  Β.Κεγκέρογλου: Ξαναρωτώ, το γεγονός οτι η κ.Τουλουπάκη δεν σας κάλεσε ποτέ δεν σας κάνει καμία εντύπωση;
  Φ.Δεστεμπασίδης: Όχι καμία. Δεν έχει καλέσει τόσους και τόσους. Εμένα θα καλούσε;

  Επιπροσθέτως, ο μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει εάν γνωρίζει τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη. Σε μια σειρά κρίσιμων ερωτήσεων επαναλαμβάνει πως δεν απαντά υποστηρίζοντας ότι οι ερωτήσεις δεν έχουν σχέση με την υποθεση.

  Β.Κεγκέρογλου: Τον δικηγόρο κ. Σαράκη τον γνωρίζετε;
  Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ. Είναι άσχετο με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου
  Β.Κεγκέρογλου: Εσείς πώς το γνωρίζετε οτι είναι άσχετο με την υπόθεση; Ξέρετε λεπτομέρειες της υπόθεσης;
  Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ
  Β.Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Βουλκίδη να γίνεται και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες;
  Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ
  Β.Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Εμμανουήλ Βουλκίδη να συστήσετε από κοινού εταιρεία και του προτείνατε μάλιστα και συγκεκριμένο όνομα για Γενικό Διευθυντή;
  Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ.

  Οι εντάσεις

  Σημειώνεται. ότι η τακτική του μάρτυρα να μην απαντά ανάγκασε τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Μπούγα να παρέμβει εξηγώντας του πως η επιτροπή έχει ανακριτικό χαρακτήρα. «Εχω άποψη για ορισμένα θέματα αλλά δεν θέλω να μιλήσω» ανταπάντησε ο κ. Δεστεμπασίδης με τα μέλη της πλειοψηφίας να του υπογραμμίζουν σε έντονο ύφος πως δεν μπορεί να συνεχίσει την αρνητική στάση. Ο μάρτυρας βρήκε συμπαραστάτες από την αξιωματική αντιπολίτευση γεγονός που πυροδότησε εντάσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

  Αρνείται τα πάντα ο Φ. Δεστεμπασίδης

  Υπόθεση Novartis: Τέλος η Τουλουπάκη- Σε 10 εφέτες ανακριτές η έρευνα

  Πηγή: Protothema.gr

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα, Φαίδρα, έγινε 18 (φωτογραφίες)

  Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα, Φαίδρα, έγινε 18. Δείτε πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες της Ένα ξέφρενο πάρτι διοργάνωσε η Φαίδρα Μπάρμπα με καλεσμένους όλους τους φίλους της...

  Στο «φως» η λίστα Πέτσα

  Στη δημοσιότητα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τη λίστα με τα ΜΜΕ τα οποία έλαβαν 20 εκατομμύρια ευρώ, η οποία προκάλεσε τη σφοδρή...

  Άννα Βίσση: Ποζάρει με μπικίνι στα 62 της και κόβει ανάσες

  Η Άννα Βίσση ποζάρει με μπικίνι στα 62 της και κόβει ανάσες με το κορμί της! Όταν την έπλασε ο Θεός πρέπει να είχε προφανώς...

  Πέτσας για Μ. Βρετανία : Ανοίγουν τα σύνορα από τις 15 Ιουλίου

  Ανακοινώθηκε και επίσημα από την Κυβέρνηση το άνοιγμα των συνόρων με τη Μεγάλη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου. Παραμένει η κατάσταση ως έχει για...

  Έρευνα για τους ρευματοπαθείς στην εποχή του κορωνοϊού-Τι δείχνουν τα στοιχεία

  Έξι στους 10 ρευματοπαθείς επηρεάστηκαν ψυχολογικά από την πανδημία και τέσσερις στους 10 συνάντησαν δυσκολίες στην διεκπεραίωση της εργασίας στην COVID εποχή. Τον αντίκτυπο της...