21:53 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Προανακριτική: Τι κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου

Προανακριτική: Τι κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου

Κατά την κατάθεση της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ουσιαστικά εξέθεσε με τα όσα είπε την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κυρίως σε δυο θέματα.  Το ένα ήταν η συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές και το δεύτερο το να καταστήσει τον Ν. Μανιαδάκη προστατευόμενο μάρτυρα αντί να του ασκήσει δίωξη.


Σχετικά Άρθρα:

Προανακριτική: Η ώρα της Ξένης Δημητρίου

Μαραθώνια κατάθεση Ξ. Δημητρίου στην Προανακριτική


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ξένη Δημητρίου φέρεται να είπε ότι η συνεργασία της εισαγγελίας Διαφθοράς με τις αμερικανικές αρχές δεν έγινε στο πλαίσιο της επίσημης δικαστικής συνδρομής. Υποστήριξε γενικά πως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν μειωμένη αποδεικτική ικανότητα σύμφωνα με εθνικό δίκαιο. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε την εισαγγελία Διαφθοράς και στην συνέχεια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους με καταγγελίες που προέρχονταν μόνο από τους συγκεκριμένους μάρτυρες.

Επίσης η κυρία Δημητρίου φέρεται να υποστήριξε πως οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας υποστηρίζοντας ότι “είχαν συμφέροντα από την εταιρεία Novartis”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυρία Δημητρίου αν και υποστήριξε αρχικά ότι δεν γνώριζε την πραγματική ταυτότητα των τριών μαρτύρων, ήταν η ίδια που διέταξε την σύλληψη του κ. Νίκου Μανιαδάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:

Ξ.Δημητρίου: Δώσαμε εντολή να σταματήσουν τον Μανιαδάκη στην οικία του γιατί πληροφορηθήκαμε ότι ήθελε να φύγει για εξωτερικό

Βουλευτής: Πώς ξέρατε που μένει; Γνωρίζατε ποιος είναι προστατευόμενος μάρτυρας;

Ξ.Δημητρίου: Ήξερα τη διεύθυνση όλων των προστατευόμενων για να στείλω αστυνομική προστασία. Το βράδυ της 31/12/18 μετά τις υποψίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό γιατί αρνήθηκε αστυνομική προστασία -και ειδοποίησα τους εισαγγελείς-, ο Αναστασίου (Μανιαδάκης) κατέστη από προστατευμένος μάρτυρας, κατηγορούμενος με στοιχεία που κατείχε ήδη η κ Τουλουπάκη.

Ι.Μπούγας: Η κ Τουλουπάκη δηλαδή είχε τα στοιχεία με βάσει τα οποία δεν μπορούσε να είναι προστατευόμενος αλλά αντιθέτως κατηγορούμενος;

Ξ.Δημητρίου: Αυτό είναι θέμα της κυρίας Τουλουπάκη. Εγώ ασχολήθηκα μόνο με τις πληροφορίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό.

Ι.Μπούγας: Και γιατί να μην φύγει; Απαγορεύεται ο προστατευόμενος μάρτυρας να ταξιδέψει στην ΕΕ;

Ξ.Δημητρίου: Όχι δεν απαγορεύεται. Γι αυτό μετετράπη από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας