8:16 Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Πρόεδρος Λιβύης σε Ερντογάν: Να αποσυρθούν μέσα σε 10 μέρες οι μισθοφόροι που έχει στείλει η Τουρκία

Πρόεδρος Λιβύης σε Ερντογάν: Να αποσυρθούν μέσα σε 10 μέρες οι μισθοφόροι που έχει στείλει η Τουρκία

Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, εξέδωσε επίσημο αίτημα προς την Τουρκία, με το οποίο της ζητά να αποσύρει τους “Σύρους μισθοφόρους” και “Τούρκους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από τη Συρία”, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Libya Review τη Δευτέρα.

Το αίτημα έφτασε καθώς ο αλ-Μένφι και ο αντιπρόεδρός του Αμπντουλάχ αλ-Λάφι πραγματοποίησαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, στην πρώτη επίσκεψη του αρχηγού του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του μήνα.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο μετά το αίτημα του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, βάσει συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο άντρες. Η Άγκυρα στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας άρχισε να παίρνει μισθοφόρους της, αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές από τη Συρία, να τους εκπαιδεύει σε διάφορες βάσεις στην κεντρική και ανατολική Τουρκία και στη συνέχεια να τους στέλνει στη Λιβύη για να σταματήσει την προέλαση του στρατάρχη Χαφτάρ που είχε φτάσει μία ανάσα από την κατάκτηση της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής, ο Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στη νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), στο στόχο που έχει βάλει να πετύχει σταθερότητα στη χώρα, ανέφερε το Libya Review.

Διαβάστε επίσης 

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια συνεχιζόμενη σημαντική «απειλή»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας