19:30 Σάββατο 13 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Προειδοποίηση ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο στο διάστημα φέτος

Προειδοποίηση ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο στο διάστημα φέτος

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο ή μια ψευδή κεφαλή στο διάστημα ήδη από φέτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Ρωσία αναπτύσσει μια διαστημική ικανότητα για να χτυπήσει δορυφόρους χρησιμοποιώντας πυρηνικό όπλο, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας. Μια πυρηνική κεφαλή σε τροχιά θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, την οποία έχει υπογράψει η Ρωσία.

Η εξέλιξη έρχεται αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για μια σοβαρή αλλά απροσδιόριστη απειλή για την ασφάλεια από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα ότι το Κρεμλίνο αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό διαστημικό όπλο που δεν αποτελεί άμεση απειλή για ανθρώπινες ζωές.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Ήμασταν πάντα κατηγορηματικά αντίθετοι και τώρα είμαστε εναντίον της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα», δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. «Κάνουμε στο διάστημα μόνο ό,τι έχουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η εξέλιξη υπογραμμίζει σε κάθε περίπτωση αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας για την ανάπτυξη δυνατοτήτων επίθεσης σε τροχιά. Η νέα διαστημική κούρσα έρχεται σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι δύο υπερδυνάμεις διαπραγματεύτηκαν μια σειρά συμφωνιών ελέγχου των όπλων που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τον οπλισμό του διαστήματος.

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πυροδοτήσει τροχιακό όπλο. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των δορυφόρων και να προκαλέσει όλεθρο με τα συστήματα επικοινωνιών στη γη, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Ο αντίκτυπος οποιασδήποτε έκρηξης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της κεφαλής και τα αποτελέσματα δεν θα σημαίνουν απαραίτητα την καταστροφή δορυφόρων, αλλά θα μπορούσαν να σημαίνουν διακοπές που απαιτούν διορθώσεις σφαλμάτων, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με διαστημικά όπλα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χήρα του Ναβάλνι “αδιαφορεί” για τις δηλώσεις του Κρεμλίνου για το πρόσωπό της

Β. Πούτιν: Προήγαγε σωφρονιστικό υπάλληλο μετά τον θάνατο Ναβάλνι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας