20:27 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στην Κίνα: μη δώσεις όπλα στη Ρωσία

Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στην Κίνα: μη δώσεις όπλα στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αλλά ο τελικός λόγος πρέπει να ανήκει στην Ουκρανία.

Καθώς οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Μόσχα για συνομιλίες την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από την Κίνα να μην υποστηρίξει τον παράνομο ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Η πρόταση ειρήνης της Κίνας περιλαμβάνει ορισμένες θετικές πτυχές και στοιχεία τα οποία υποστηρίζω. Για παράδειγμα, τη σημασία της πυρηνικής ασφάλειας, της προστασίας των αμάχων και, επίσης πολύ σημαντικό, την υπογράμμιση της σημασίας της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Και φυσικά, οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία πρέπει να βασίζεται σε αυτές τις αρχές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Κίνα παραδίδει φονικά όπλα στη Ρωσία, αλλά ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Κίνα να μην το κάνει. Σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες έρχονται όλο και πιο κοντά.

«Η συνάντηση που πραγματοποιείται στη Μόσχα εντάσσεται στο μοτίβο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όπου η Κίνα και η Ρωσία έρχονται όλο και πιο κοντά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις μερικές εβδομάδες πριν από την εισβολή, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι πρόεδροι Σι και Πούτιν συναντήθηκαν στο Πεκίνο, όπου υπέγραψαν κοινή δήλωση υποσχόμενοι ο ένας στον άλλον μια εταιρική σχέση χωρίς όρια», συμπλήρωσε ο γ.γρ. της Συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσίασε την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022 και υπογράμμισε ότι πέρυσι οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,2% σε πραγματικούς όρους.

Ο γενικός γραμματέας επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας θα ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αλλά η Σουηδία μάλλον θα πρέπει να περιμένει μετά τις τουρκικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Gazprom δημιουργεί τον δικό της στρατό και “πυροδοτεί” το παιχνίδι εξουσίας γύρω από τον Πούτιν

Ο Ρώσος υπ. Άμυνας απειλεί για πυρηνική σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας