17:15 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Προφυλακιστέος ο Θωμάς Λιακουνάκος

Προφυλακιστέος ο Θωμάς Λιακουνάκος

Προφυλακίστηκε ο Θωμάς Λιακουνάκος μετά την απολογία του. Ειδικότερα, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, ο επιχειρηματίας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας καθώς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σχετικά με τις μίζες που κατά το κατηγορητήριο διακινήθηκαν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ.

Μίζα 1,6 εκατ. ευρώ διακινήθηκε μέσω της εταιρείας Interaction -που φέρεται να ανήκει στον Λιακουνάκο- για να καταλήξει σε άλλη εταιρεία, η οποία φέρεται να σχετίζεται με τον Γ. Σμπώκο, άλλοτε δεξί χέρι του Άκη ΤσοχατζόπουλουΣημειώνεται ότι η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του αποκαλούμενου ως και «εθνικού προμηθευτή όπλων», με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, επισύρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη.

Το ένταλμα εναντίον του φέρεται να εκδόθηκε για μίζα περίπου 1,6 εκατ. ευρώ που διακινήθηκε μέσω της off shore εταιρίας Interaction στο Μονακό, η οποία φέρεται ότι του ανήκει.

Τα χρήματα φέρεται να κατέληξαν στον ήδη καταδικασθέντα σε πρώτο βαθμό για μίζες, πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και το άλλοτε δεξί του χέρι και πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο.

Η ανακρίτρια διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, που εξέδωσε το ένταλμα, ερευνά μίζες από τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία Ericsson, της οποίας ο Θωμάς Λιακουνάκος κατονομάστηκε κατά την ανάκριση ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Οι συνολικές μίζες, σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ με στόχο η σουηδική εταιρία Ericksson να «πάρει» τη δουλειά για την κατασκευή του ραντάρ με την κωδική ονομασία ERIEYE και ύψος αμοιβής 531,6 εκατ. ευρώ. Ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145.

Τι είπε στην απολογία του ο επιχειρηματίας

Ενώπιον της ανακρίτριας ο Θωμάς Λιακουνάκος αποδέχθηκε ότι είναι εκ των ιδρυτών της εταιρείας Interaction, μέσω της οποίας διακινούνταν οι μίζες που διοχετεύονταν στους Ιωάννη Σμπώκο και Άκη Τσοχατζόπουλο, όπως αποδείχθηκε μέσω της δικαστικής έρευνας.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος παραδέχθηκε ότι ίδρυσε την εταιρεία Interaction το 1999 για νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, όπως φέρεται να είπε στην ανακρίτρια. Ωστόσο ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει την περαιτέρω κίνηση κεφαλαίων από την εταιρεία. Από τους άλλους δύο ιδρυτές της Interaction, σύμφωνα με τον κ. Λιακουνάκο, ο ένας έχει αποβιώσει ενώ ως διαχειριστής της εμφανίζεται ο Βρετανός δικηγόρος Peter Coleridge.

Σύμφωνα με δήλωση που έκαναν οι δικηγόροι του Θωμά Λιακουνάκου Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Σοφία Πολλάλη, ο επιχειρηματίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια δικογραφία δύο ετών μέσα σε δύο ημέρες. Οι δικηγόροι του κ. Λιακουνάκου άφησαν αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις και έκαναν λόγο για πανηγυρικά τουίτς που ανέβηκαν στο διαδίκτυο μετά την σύλληψη του επιχειρηματία. Οι συνήγοροι του Θωμά Λιακουνάκου άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανάκριση και να προσκομίσει νέα στοιχεία που να στοιχειοθετούν τους ισχυρισμούς του.

Διαβάστε επίσης:

Θα αρνηθεί τις κατηγορίες ο Λιακουνάκος

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας