10:05 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Πρώην διευθυντής της CIA: Οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα, αν ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Πρώην διευθυντής της CIA: Οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα, αν ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα και τον εξοπλισμό στην Ουκρανία, βυθίζοντας τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη χώρα, προειδοποίησε ο πρώην διευθυντής της CIA και απόστρατος στρατηγός, Ντέιβιντ Πετρέους.

Όπως διευκρίνισε ο Πετρέους, δεν έχει μιλήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν για το ενδεχόμενο αμερικανικής απάντησης στην πυρηνική κλιμάκωση της Ρωσίας.

«Για να σας δώσω μια υπόθεση, θα απαντούσαμε, ηγούμενοι μιας νατοϊκής -συλλογικής- προσπάθειες που θα εξουδετέρωνε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη που θα βλέπαμε και θα αναγνωρίζαμε στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, αλλά και στην Κριμαία, και κάθε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά στο ABC.

Η δραματική αυτή προειδοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου που μεταφράστηκαν από πολλούς ως απειλή ενός ευρύτερου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ερωτηθείς αν η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα εμπλέξει την Αμερική και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο, ο Πετρέους σημείωσε πως δε θα είναι μια κατάσταση που θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 της Συμμαχίας -που καλεί για συλλογική άμυνα- κι αυτό επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «μια απάντηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα ήταν κατάλληλη».

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, αναγνώρισε πως η πιθανότητα η ακτινοβολία να επεκταθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εκληφθεί ως επίθεση κατά κράτους μέλους της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ενεργοποιώντας την «ομπρέλα» του Άρθρου 5.

«Ίσως μπορείς να το υποστηρίξεις αυτό. Η άλλη περίπτωση είναι πως αυτό είναι τόσο φρικτό που θα πρέπει να υπάρξει απάντηση, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο» τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν το θέλεις να μπεις σε πυρηνική κλιμάκωση. Αλλά πρέπει να δείξεις πως αυτό δεν είναι αποδεκτό με κανένα τρόπο».

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά» αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Μεντβέντεφ: Στρατηγικά πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση νέων περιοχών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας