20:55 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πρώην υπουργοί μπλέκουν με το "Βατοπέδι no2"

Πρώην υπουργοί μπλέκουν με το "Βατοπέδι no2"

• Η επένδυση του πρώην Εμίρη του Κατάρ στο «Ναυάγιο» που κατέληξε σε διώξεις για απάτη
• Τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης που γνώριζαν για την απάτη αλλά «έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπει η δικογραφία στο αρχείο»
• Οι Λιβανέζοι κατηγορούμενοι, η εταιρεία Pimana και οι δημοσιογράφοι που έκαναν στροφή 180 μοιρών

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Το 2014 ένας ιδιώτης ονόματι Γεώργιος Χάρος μεταβιβάζει σε Λιβανέζους «επενδυτές» έκταση 15.000 στρεμμάτων στη ΒΔ Ζάκυνθο. Η μελλοντική επένδυση διαφημίζεται από συστημικά μέσα ενημέρωσης (για ευνόητους λόγους) ως η «επένδυση του (πρώην) εμίρη του Κατάρ». Δύο χρόνια αργότερα οι οικονομικοί εισαγγελείς παραγγέλνουν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά έξι προσώπων για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Η δίωξη στρέφεται, μεταξύ άλλων, κατά του Γεώργιου Χάρου, των αγοραστών και εκπροσώπων της εταιρείας PIMANAA.E., Κριστιάν Κομέρ και Τζουμάνα Μπεσάρα, της συμβολαιογράφου Αθηνών Νικολέττας Γυφτοπούλου-Ψύχα., κ.ά. Ελάχιστα Μέσα Ενημέρωσης προβάλουν την είδηση με τα πραγματικά αίτια που οδηγείται σε «ναυάγιο» η διαβόητη επένδυση της Ζακύνθου. Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου εμφανίζουν τον εμίρη Αλ Θανί «τσαντισμένο» και «έτοιμο» να τα βροντήξει από τη χώρα μας. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της έκτασης δεν έχουν τη δυνατότητα να περιγράψουν πώς είναι να ξυπνάς ένα πρωί και να διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει την πατρική σου περιουσία.

Παραδικαστικό ΣΥΡΙΖΑ στο “Βατοπέδι” της Ζακύνθου

Η υπόθεση όζει από πολιτικό, επιχειρηματικό και εκδοτικό παρασκήνιο. Τα λεφτά, άλλωστε, είναι πολλά. Ικανά να «αγοράσουν» συνειδήσεις και υπηρεσίες, κάθε είδους. Σε τέτοιο σημείο που, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», δύο πρώην πασίγνωστα κυβερνητικά στελέχη να «σφάζονται» προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους «επενδυτές» αλλά και να συζητούν για το εάν καταφέρουν να σταματήσουν την εισαγγελική έρευνα και να οδηγήσουν τον φάκελο στο αρχείο! Τα στοιχεία τα οποία έχουν περιέλθει στη διάθεση της εφημερίδας δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης και προκαλούν σοκ. Αποκαλύπτουν όλα όσα ψιθυρίζονταν ανάμεσα στους παράγοντες που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη σφοδρή δικαστική διαμάχη. Ότι δηλαδή ανώτερος κυβερνητικός δάκτυλος προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη και να ποδηγετήσει την έρευνα. Με όποιο κόστος. Τα δυο, πρώην κυβερνητικά στελέχη που πρωταγωνιστούν στο υλικό που συνέλεξαν οι Αρχές είναι ευρέως γνωστά. Ο ένας διετέλεσε σε επιτελική θέση του Μαξίμου κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο δεύτερος ήταν επικεφαλής σε μεγάλο φορέα και στη συνέχεια χρίστηκε υφυπουργός.

Τα όσα αποκαλύπτονται σε εμπιστευτικά έγγραφα των Αρχών αφορούν την χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016. Εκείνη την περίοδο ο πρώτος εμπλεκόμενος έχει παραιτηθεί από το κυβερνητικό πόστο που κατείχε, ενώ ο δεύτερος είναι ακόμη επικεφαλής του φορέα. Οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα εννιά μήνες προτού η εισαγγελική Αρχή ασκήσει διώξεις.

«Είχε πανικοβληθεί ότι θα πάμε φυλακή»

Από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτει ότι τα δύο μέλη της πρώην κυβέρνησης όχι μόνο έτρεχαν την υπόθεση της δήθεν επένδυσης αλλά και ότι σύστηναν δικηγόρους σε στέλεχος της εταιρείας PIMANAκαι συγκεκριμένα στον Λιβανέζο, Tζαμάλ Τζορατλύ προκειμένου να «μην καταλήξουν όλοι φυλακή». Παράλληλα, από το υλικό που συγκεντρώθηκε αποκαλύπτεται ότι και οι δύο γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά μια μεγάλη απάτη καθώς η κυριότητα της έκτασης δεν ανήκει στον πωλητή!

Από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των εμπλεκομένων προκύπτει ότι στις 5 Οκτωβρίου του 2015 ο νομικός παραστάτης της λιβανέζικης εταιρείας, γνωστός ποινικολόγος των Αθηνών, κατέθεσε στον Οικονομικό Εισαγγελέα, Γαληνό Μπρη, ένα φάκελο που περιείχε πλαστή γνωμοδότηση του πρώην κυβερνητικού στελέχους ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι «καθαρή» και χωρίς προβλήματα.

Η συνομιλία, στις 22 Ιανουαρίου 2016, μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών είναι άκρως αποκαλυπτική. Πλακώνονται μεταξύ τους στο τηλέφωνο για το ποιος φταίει γι’ αυτό το φιάσκο. Ο πρώτος συνομιλητής του οποίου η υπογραφή πλαστογραφήθηκε και τοποθετήθηκε σε γνωμοδότηση που δόθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα είναι λάβρος κατά του συναδέλφου του καθώς τον κατηγορεί ότι σύστησε στην εταιρεία δικηγόρο απατεώνα! Ακούγεται να του λέει ότι ο Τζαμάλ του είπε ότι εκείνος (σ.σ. ο πρώην υφυπουργός) τους σύστησε τον δικηγόρο γιατί είχε «πανικοβληθεί ότι θα πάμε φυλακή». Έτσι συνέστησε στην Τζουμάνα Μπεσάρα τον ποινικολόγο «για να τους προστατεύσει». Στη συνέχεια ακούγονται και άλλα ωραία, όπως ότι οι δύο πρώην κυβερνητικοί «προσπαθούν να σώσουν την υπόθεση δουλεύοντας χωρίς να πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό, με την ελπίδα να πληρωθούν εάν τελειώσει» και ότι «τώρα βρίσκονται ενώπιον μιας κατάστασης πλαστογραφίας και παραποίησης εγγράφων η οποία είναι εναντίον όλης της υπόθεσης. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο ένας στον άλλον «το υπόμνημα που κατέθεσε ο… (αναφέρουν το όνομα του ποινικολόγου) παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και η κυριότητα δεν ανήκει στον πωλητή…».
Στην ίδια συνομιλία ακούγονται και άλλα ωραία. Όπως ότι ο πρώην υφυπουργός, ο οποίος μάλιστα είχε εν μέρει και το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, ανέλαβε να φέρει σε πέρας την «επένδυση της Ζακύνθου» χωρίς να έχει την προσδοκία να πληρωθεί!

Ο υπουργός έκανε και επικοινωνιακή πολιτική

Οι σχέσεις των υπουργικών στελεχών και των κατηγορούμενων επενδυτών ήταν τόσο στενές που οι πρώτοι χάρασσαν και την επικοινωνιακή πολιτική. Χαρακτηριστική είναι η τηλεφωνική επικοινωνία, στις 24 Ιανουαρίου 2016, μεταξύ του πρώην υφυπουργού και του Τζαμάλ. Το κυβερνητικό στέλεχος ενημερώνει τον Λιβανέζο ότι στη Ζάκυνθο υπήρξε δημοσίευμα ότι η PIMANA πουλάει την έκταση που είχε αγοράσει από τον Χάρο! Ο πρώην υφυπουργός ακούγεται έξαλλος και επισημαίνει στον «επενδυτή» ότι πρέπει να επικοινωνήσει με την εταιρεία που του κάνει δημόσιες σχέσεις και να τους ρωτήσει για ποιον λόγο δεν τον ενημέρωσαν για το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Μάλιστα, του ζητεί να συνεννοηθεί «ώστε να βγει μια ανακοίνωση» και να βάλει την Τζουμάνα Μπεσάρα (Διευθύνουσα Σύμβουλο της PIMANA) να πάρει την εταιρεία δημοσίων σχέσεων και να τους επιπλήξει πολύ αυστηρά και να τους «τονίσει ότι γι’ αυτό πληρώνονται!».

Υφυπουργός: «Κάνουμε προσπάθεια να μπει ο φάκελος στο αρχείο»

Στις 31 Ιανουαρίου 2016 έχει καταγραφεί συνομιλία μεταξύ εμπλεκόμενου τοπογράφου με τον πρώην υφυπουργό. Ο τοπογράφος εξομολογείται στον υφυπουργό ότι όταν βλέπει τις ποινές «του έρχεται να πεθάνει». Παράλληλα, διατυπώνει παράπονο (!) ότι δεν έχει βρει ακόμη δικηγόρο. Ο υφυπουργός ακούγεται καθησυχαστικός καθώς του απαντά ότι «κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπει ο φάκελος στο αρχείο από την εισαγγελία!». Κοινώς το πρώην κυβερνητικό στέλεχος ομολογεί –και μάλιστα στο τηλέφωνο- αδιαφορώντας για το ποιοι τον παρακολουθούν ή όχι, ότι σημειώνονται εξωθεσμικές παρεμβάσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου εκείνοι να μην ασκήσουν διώξεις! Παράλληλα, ενημερώνει τον τοπογράφο ότι ελέγχει και το πειθαρχικό του στο Τεχνικό Επιμελητήριο και ότι οι όποιες «παρατυπίες» έγιναν κατά τη διάρκεια της αγοραπωλησίας δικαιολογούνται. Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προασπίζει τα συμφέροντα του κράτους και του Δημοσίου ακούγεται να ευελπιστεί ότι στο τέλος «θα ελεγχθεί απόλυτα η ιστορία γιατί δεν υπάρχει βάση σε όλα αυτά». Είναι προφανές ότι ο «λαλίστατος» πρώην υφυπουργός είχε δίκιο. Η «ιστορία» όντως ελέγχθηκε και οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι υπήρχε μια μεγάλη απάτη.


Είναι προφανές ότι η σημερινή αποκάλυψη της «Μ», που αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έχει ξεκινήσει, θα προκαλέσει σεισμό. Πολύ σύντομα οι δύο πρώην κυβερνητικοί θα κληθούν να εξηγήσουν ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος τους στην σκοτεινή υπόθεση. Από το σύνολο του υλικού αποδεικνύεται όχι μόνο ότι γνώριζαν τη μεγάλη απάτη που συντελούταν αλλά και ότι διεύθυναν όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά τους Λιβανέζους επενδυτές-εκπροσώπους του πρώην εμίρη για το πώς θα λύσουν τα όποια προβλήματα προέκυπταν από τον εισαγγελικό έλεγχο. Πραγματικά απίστευτα πράγματα και καταστάσεις…

Η αποκάλυψη της απάτης και οι δημοσιογράφοι που έκαναν στροφή

Όλοι όσοι γνωρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση κάνουν λόγο για το «Βατοπέδι της Ζακύνθου» ή το μεγάλο «φαγοπότι». Είναι ενδεικτικά όλα όσα είχε αποκαλύψει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Σπύρος Ξένος, κοινωνιολόγος, συγγραφέας-ερευνητής με μακρά θητεία στη θέση του υπεύθυνου της Γραμματείας Κοινωφελών Ιδρυμάτων (Κληροδοτημάτων) της Ι. Μ. Ζακύνθου. «…Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα, μέχρι στιγμής, αποδεικτικά στοιχεία, ο κ. Χάρος είχε στη διάθεσή του μόνο 79 στρ. καλλιέργειες και 1.000 στρ. άγριων τόπων και δασών (όλα στην κοινότητα Αναφωνητρίας). Τα υπόλοιπα 13.308 στρ. αποτελούσαν –και αποτελούν ακόμη– αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία των κατοίκων των κοινοτήτων Εξωχώρας, Μαριών, Αναφωνητρίας και Βολιμών, της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κρημνών αλλά και (ως κοινοτικοί βοσκότοποι) του δήμου Ζακύνθου, με τοπογραφημένα όρια», είχε πει χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Όταν η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου έμαθε τα τεκταινόμενα, από κοινού με την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κρημνών και με τη στήριξη των πρόσθετων παρεμβάσεων της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του δήμου Ζακύνθου, των δεκάδων κατοίκων της περιοχής αλλά και, κυρίως, του ελληνικού Δημοσίου, προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (13.11.2014), στην αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων (6.4.2015), καθώς και στην κατάθεση αγωγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου (14.9.2015).Τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών ήταν: 1) Στις 20.7.2015 εκδόθηκε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, η οποία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του πωλητή περί ιδιοκτησίας στην πωληθείσα έκταση και απαγορεύει στην PimanaS.A. οποιαδήποτε νομική και πραγματική μεταβολή της έκτασης μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου. 2) Με δύο δικογραφίες ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (κατόπιν παραγγελίας του οικ. εισαγγελέα Γαληνού Μπρη) ποινικές διώξεις για βαρύτατα κακουργήματα εις βάρος όλων των συντελεστών της αγοραπωλησίας και 3) με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου (22.5.2018), ορίστηκε πραγματογνωμοσύνη σχετικά με τον προσδιορισμό της θέσης, της έκτασης και των ορίων του Κάτου Αϊ-Γιώργη των Κρημνών, διατάσσοντας την επανάληψη της δίκης σχετικά με το αίτημα αναγνώρισης της νομής του ναού επί τμήματος της πωληθείσης εκτάσεως».
Το πλέον εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι η στροφή 180 μοιρών που έκαναν για την συγκεκριμένη υπόθεση ακόμη και αποκαλούμενοι «ερευνητικοί» δημοσιογράφοι. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τον Νοέμβριο του 2016 αποκαλούμενη ως έγκυρη και «σοβαρή» εφημερίδα αποκαλύπτει την είδηση των διώξεων. Το ίδιο έντυπο και ο ίδιος δημοσιογράφος δύο χρόνια αργότερα κάνουν λόγο για «απεμπλοκή» της επένδυσης αναφερόμενοι σε προδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου η οποία πάντως δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και αναφέρεται στην ισχύ του συμβολαίου ανάμεσα στον Χάρο και τους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, η ανάκριση συνεχίζεται ενώπιον ειδικής ανακρίτριας της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε βάρος των «επενδυτών» έχει ασκηθεί και άλλη δίωξη για απάτη σε βάρος κατασκευαστικού ομίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδωνις: “Του αρέσει του Αντώναρου να τον υμνούν όσοι μας πολεμούσαν για το Βατοπέδι”;

Όταν ο Καραμανλής παραδεχόταν τις ευθύνες για το Βατοπέδι (βίντεο)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας