1:43 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Προκαταβολικό ΟΧΙ του Βούτσιτς σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Κόσοβο

Προκαταβολικό ΟΧΙ του Βούτσιτς σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις 18 Μαρτίου, στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι “δεν σχεδιάζει να υπογράψει κάτι”. Στη συνάντηση αυτήν, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαλόγου για το Κόσοβο υπό την αιγίδα της ΕΕ, θα συμμετάσχουν επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Πέμπτης, στο Βελιγράδι ότι δεν αναμένει να συμβεί κάτι συγκλονιστικό στην συνάντηση της Οχρίδας. “Στη σύνοδο θα προσπαθήσω να πετύχω ό,τι το καλύτερο για την Σερβία. Αυτό είναι να εργαστούμε για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, να οικοδομήσουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσουμε σταθερά τις κόκκινες γραμμές μας, και πάνω σε αυτό δεν θα τα παρατήσω”, δήλωσε ο Βούτσιτς. Σημειώνεται ότι πολλές φορές στο παρελθόν ο Βούτσιτς είχε καθορίσει τις κόκκινες γραμμές για το Βελιγράδι, που είναι κάθε είδους επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου καθώς και η ένταξη του στον ΟΗΕ.

Στη συνάντηση της Οχρίδας αναμένεται να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας που παρουσιάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου από την ΕΕ και την αποδέχθηκαν οι δυο πλευρές.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι θα εξεταστεί και το θέμα της σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 αλλά η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για το Κόσοβο. Η ίδια άποψη εκφράζεται από τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Τι προβλέπει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας Σερβίας και Κοσόβου

Αλ. Βούτσιτς και Αλ. Κούρτι είπαν το “ναι” για το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας