23:29 Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την ένταση στη Μεσόγειο

Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την ένταση στη Μεσόγειο

Την ελληνοκυπριακή πλευρά βαραίνουν οι ευθύνες για τη διακοπή των συνομιλιών, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία φαίνεται να είναι πλήρως ενταγμένη στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν και του Νταβούτογλου.  Η εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μόνο υπό την προϋπόθεση μιας συμφωνίας για μοίρασμα των κοιτασμάτων της ΑΟΖ και στις δύο κοινότητες, θα παύσει η ένταση στη Μεσόγειο, ενώ αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, η ένταση στην περιοχή θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η παρουσία του Barbaros αποτέλεσε άλλοθι για την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία εκμεταλλεύτηκε την αφορμή για να προβεί σε συμφωνίες με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ωστόσο, σημειώνει η «Σαμπάχ», η ενέργειες αυτές από ελληνοκυριακής πλευράς επιδεινώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση και θέτει σε κίνδυνο την ηρεμία και την ασφάλεια στην περιοχή. «Οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να μην θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της λύσης του προβλήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

«Από την αρχή του κυπριακού ζητήματος, η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους», γράφει η «Σαμπάχ» και συνεχίζει, «ακόμα και το 1974 που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμή της. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται με την παρουσία τουρκικών σεισμικών πλοίων στην ΑΟΖ. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να διατηρηθούν τα τουρκικοκυπριακά συμφέροντα στην περιοχή».

Το άρθρο κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους ότι συνάπτουν συμφωνίες με χώρες που η Τουρκία έχει πολύ κακές σχέσεις (βλ. Ισραήλ) και αυτό μόνο ωφέλιμο δεν μπορεί να είναι στις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνομιλίες. «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας κρατούν ”παγωμένους” στις διαπραγματεύσεις για να εμφανίζονται στο εξωτερικό ως οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού».

«Για τους Τούρκους ο πιο ασφαλής και σίγουρος δρόμος για να περάσουν οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου είναι ο τουρκικός αγωγός, αλλά αυτό θα σήμαινε πως οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να συνεργαστούν. Δεν θα το κάνουν», σημειώνει η εφημερίδα, «αντιθέτως προτιμούν να έχουν ζημία. Είναι φανερό πως ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μια τεταμένη κατάσταση στην περιοχή», σημειώνει η «Σαμπάχ». «Από την άλλη, όμως, είναι κατανοητό γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων». Για να καταλήξει: «Από την αρχή της υπόθεσης των υδρογονανθράκων ήταν φανερό πως υπήρχαν δύο λύσεις: η συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών ή η ένταση, όπως την ζούμε τώρα».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας