22:34 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Προς αποτυχία η πρώτη αμερικανική αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Προς αποτυχία η πρώτη αμερικανική αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Καταδικασμένη σε αποτυχία μοιάζει η πρώτη μετά από 50 χρόνια αμερικανική αποστολή στη Σελήνη.

Το ρομποτικό σκάφος Peregrine παρουσίασε «κρίσιμη διαρροή καυσίμου» λίγες ώρες μετά την επιτυχή εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Σύμφωνα με την εταιρεία Astrobotic Technology με έδρα το Πίτσμπουργκ οι μηχανικοί εντόπισαν αρχικά πρόβλημα στο σύστημα προώθησης του σκάφους μετά την άφεσή του από τον πύραυλο Vulcan.

Κατάφεραν να προσανατολίσουν προσωρινά το Peregrine προς τον ήλιo, ώστε το ηλιακό πάνελ να συλλέξει το ηλιακό φως και να φορτίσει την μπαταρία του.

Στη συνέχεια όμως εντοπίστηκε «κρίσιμη απώλεια καυσίμου», μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για τις 23 Φεβρουαρίου προσελήνωσης.

Η αποστολή Peregrine, η πρώτη από ιδωτική εταρεία, φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει την πρώτη κανονική προσσελήνωση των ΗΠΑ μετά την τελευταία αποστολή “Απόλλων” το μακρινό 1972.

Μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη του σεληνιακού περιβάλλοντος.

Το φασματόμετρο μάζας ιόντων Peregrine (PITMS), για παράδειγμα, θα ερευνήσει την κίνηση του νερού στη Σελήνη. Το νερό θεωρείται πιθανός πόρος για τους μελλοντικούς αστροναύτες, είτε για πόση είτε ως βάση καυσίμου πυραύλων.

Μαζί με το Peregrine θα ταξιδέψουν και πέντε αυτόνομα «μικρο-ρομπότ» τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM). Τα ρομπότ αυτά θα πραγματοποιήσουν ατμοσφαιρικές μετρήσεις και αναλύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Peregrine: Εκτοξεύτηκε η πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη

Η NASA στέλνει στη Σελήνη τα διαπιστευτήρια σας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας