Το placement στην Attica Bank θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για να αυξηθεί και η διασπορά της μετοχής.
Όμως αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει τόσο άμεσα όσο νομίζουν κάποιοι. Άλλωστε δεν υπάρχει και λόγος μεγάλης βιασύνης. Οπότε θα πρέπει να αναμένεται προς τα τέλη της φετινής χρονιάς, όπως άλλωστε ανέφερε χθες η CEO κ. Ελένη Βρεττού στην έκτακτη γενική συνέλευση. Προς το παρόν προτεραιότητα έχει η ενοποίηση των τραπεζών, η οποία αποτελεί ένα δύσκολο έργο. Όμως η κ. Βρεττού έχει αποδείξει πως έχει το ταλέντο να «τρέχει» δύσκολα projects και αυτό φαίνεται από την πλήρη μεταμόρφωση της Attica Bank από τότε που ανέλαβε τα ηνία της.
Σενάρια άνευ λόγου
Πραγματικά μερικές φορές είναι να απορεί κάποιος με τη φαντασία ορισμένων να πλάθουν σενάρια για κινήσεις που γίνονται στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, πολλή κουβέντα γίνεται για την πώληση μετοχών από τον Πόλσον στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδεχόμενο να πουλάει κάποιος στο Χρηματιστήριο που έχει κέρδη μάλλον δεν περνάει από το μυαλό ορισμένων. Το ενδεχόμενο ένας επενδυτής της κατηγορίας Πόλσον να μη μείνει σε μια επένδυση μέχρι την άλλη ζωή επίσης δεν περνάει από το μυαλό τους. Και σημειωτέον, πούλησε ένα μικρό μερίδιο της σημαντικής συμμετοχής του και η κίνηση αυτή δεν αναιρεί ότι η μετοχή της τράπεζας με βάσητους δείκτες είναι ελκυστική. Αν δεν ήταν, δεν θα ήταν και τόσο εύκολο να πουλήσει.
Δύσκολη Αποεπένδυση
Μια και ο λόγος για πωλήσεις μετοχών, είναι σαφές πως εντελώς διαφορετική περίπτωση από αυτήν της Τράπεζας Πειραιώς είναι η Lamda Development. Η Voxcove, που ανήκει στους ομίλους Γερμανού και Κάτσου, θέλει να πουλήσει εδώ και μήνες, αλλά το να βρει αγοραστές δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση παρά τους δυνατούς συμβούλους που χρησιμοποίησε. Βρήκε την ευκαιρία και πούλησε κάποιες μετοχές και η απόδοση που πέτυχε μετά από επτά χρόνια επένδυσης δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι ελκυστική. Η πολιτική που ακολουθείται στη Lamda δεν ευνοεί τους μετόχους της, αλλά τους επενδυτές που αγοράζουν γη από τη Lamda για να αναπτύξουν ακίνητα και να πάρουν τον αφρό της υπεραξίας.
Με λίγες πιθανότητες
Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι η θητεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει λήξει και λειτουργεί με παράταση ενός έτους, δηλαδή μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ μετά θα πρέπει να γίνει κανονικά διορισμός μέσω ΑΣΕΠ, αν υπάρχει μέχρι τότε η διαδικασία που είναι άκρως προβληματική. Η υφιστάμενη διοίκηση είναι σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει και κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το κλίμα όμως που παίρνουμε αρμοδίως είναι ότι οι πιθανότητες όλων των μελών της απερχόμενης διοίκησης να παραμείνουν είναι περιορισμένες. Θα πείτε ότι υπάρχει ΑΣΕΠ. Ναι, υπάρχει, απλώς για τα μάτια του κόσμου και δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής καθόλου, μα καθόλου επαρκώς. Να είναι καλά η Νίκη Κεραμέως με τις ιδέες της, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη…
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: