8:53 Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Πρώτη μέρα μέτρων με κοσμοσυρροή στο κέντρο - Ένας στους δύο χωρίς μάσκα (φωτό)

Πρώτη μέρα μέτρων με κοσμοσυρροή στο κέντρο - Ένας στους δύο χωρίς μάσκα (φωτό)

Πρώτη μέρα εφαρμογής των νεων αυστηρών μέτρων με βασικότερο την καθολική εφαρμογή της μάσκας και όπως διαπιστώσαμε ένας στους δύο δεν φορούσε.  Στην οδό Ερμού γινόταν πραγματικά χαμός καθώς ήταν χιλιάδες αυτοί που πήγαν στο κέντρο της Αθήνας για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής πριν τις αργίες των Χριστουγέννων.

Ρεπορτάζ – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης 

Μεγάλο μέρος από όσους βρέθηκαν σήμερα στον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας δεν φορούσαν τις μάσκες τους.

Παρά τις νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του ereportaz.gr αρκετοί δεν έχουν καν μάσκες ενώ άλλοι κυκλοφορούν με τη μάσκα στο…πηγούνι.

Στην ερώτηση που κάναμε γιατί δεν φορούν τις μάσκες τους παρά τον συνωστισμό πήραμε διάφορες απαντήσεις. Η πιο συνηθισμένη ήταν ότι δεν ήξεραν ότι ισχύει από σήμερα και για τους εξωτερικούς χώρους. Άλλοι μας είπαν ότι τους κουράζει στο… περπάτημα!

Εν τω μεταξύ, η κίνηση στην Ερμού είναι ιδιαίτερα αυξημένη και ο συνωστισμός είναι μεγάλος, γεγονός το οποίο προβληματίζει τους ειδικούς. Όλα αυτά την ώρα που τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και γι’ αυτό ήδη έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου.

 

Ουρά έξω από εμπορικό κατάστημα στην Ερμού από πολίτες που ήθελαν να κάνουν τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια τους.

Αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα, η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με αυτά, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Η μη χρήση της προβλέπεται μόνο όταν κάποιος καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, μπαίνει απαγορευτικό στις δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Ακόμη όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει η επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης:”οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.”

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Όσο απομακρυνόμασταν από την πλατεία Συντάγματος τόσο αυξανόταν το ποσοστό όσων δεν φορούσαν μάσκες. Δείτε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την πλατεία Μοναστηρακίου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβολιαστικό Κέντρο Γλυφάδας: Το έκλεισαν λόγω… ρεβεγιόν (φωτό-σοκ)

Ο Π. Πολάκης απειλεί θεούς και δαίμονες: «Δώστε μονοκλωνικά σε ασθενή στη Ρόδο, αλλιώς θα σας πάρει ο δι@ολος»

 

Αυξημένη η κίνηση σήμερα και στα κρεοπωλεία για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

Μποτιλιάρισμα σε δρόμους του κέντρου. Αναμενόμενο για σήμερα…

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας