7:10 Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Πρωτιά Αμερικανών στις εξαγωγές LNG - Τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο

Πρωτιά Αμερικανών στις εξαγωγές LNG - Τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο

Οποια κι αν είναι τα οφέλη που άντλησαν άλλες χώρες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αδιαμφισβήτητος κερδισμένος είναι οι ΗΠΑ, η πετρελαϊκή βιομηχανία της υπερδύναμης και προπαντός η αμερικανική βιομηχανία LNG. Τα δυσθεώρητα έσοδα άνω των 200 δισ. δολ. που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές πετρελαϊκές χάρη στην εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού» και οι υψηλές τιμές στις οποίες έχει πωλήσει η αμερικανική βιομηχανία το LNG στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει εντονότατη δυσφορία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά και σε πολιτικούς κύκλους της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Το ίδιο προβλημάτισε, άλλωστε, και η αναβάθμιση του ρόλου της υπερδύναμης στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, καθώς αποτελεί πλέον τον πρωταρχικό προμηθευτή της στο καύσιμο.

Προ του πολέμου, όταν η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με περίπου το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, το μερίδιο των ΗΠΑ στις εισαγωγές της Ευρώπης σε LNG δεν ήταν παρά 28%. Στη διάρκεια του πολέμου το μερίδιο της υπερδύναμης έχει εκτοξευθεί στο 45%, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 75%.

 

Ετσι, οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον την πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους εξήγαγαν 81,2 εκατ. τόνους του καυσίμου, όσο δηλαδή και το Κατάρ. Πρόκειται για κυριολεκτικό άλμα για την υπερδύναμη που άρχισε να εξάγει LNG μόλις το 2016 και έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο εν μια νυκτί. Εχουν μεσολαβήσει η επανάσταση των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ αλλά και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου που μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από χώρα εισαγωγής LNG στον σημαντικότερο προμηθευτή του καυσίμου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ eReportaz.gr


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας