18:00 Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Προβλήματα στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας λόγω του βιβλίου του πρίγκιπα Χάρι

Προβλήματα στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας λόγω του βιβλίου του πρίγκιπα Χάρι

Η δημοτικότητα του πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ, σημείωσε σημαντική πτώση μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του αδελφού του πρίγκιπα Χάρι, Spare (Ρεζέρβα).

Από την κυκλοφορία του βιβλίου του πρίγκιπα Χάρι στις 10 Ιανουαρίου, τα ποσοστά δημοφιλίας του πρίγκιπα της Ουαλίας, έχουν πέσει κατά 8 μονάδες, ενώ αντίστοιχα του Χάρι κατά 7 μονάδες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Ipsos Mori.

Αντίστοιχη πτώση σημείωσε και η δημοτικότητα της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον αλλά και της Δούκισσας του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, με 7 και 5 μονάδες αντίστοιχα.

Ο πρίγκιπας Χάρι στο βιβλίο του περιέγραψε δεκαετίες αγανάκτησης και αντιπαλότητας. Κατηγόρησε τον αδελφό του ότι σε έναν καυγά τους στο παλάτι του Κέσινγκτον, μετά την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου, ο Ουίλιαμ τον έσπρωξε με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στο πιατάκι του σκύλου.

Όπως ο ίδιος είπε του άφησε σημάδι, το οποίο δεν το είχε καταλάβει μέχρι που του το επισήμανε η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ.

Ωστόσο, το βιβλίο του είχε ελάχιστο αντίκτυπο στον θεσμό της βασιλείας γενικότερα. Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων είπαν ότι έχουν θετικά συναισθήματα απέναντι στη βασιλεία και τους εκπροσώπους της, ενώ το 51% στήριξε και τον βασιλιά Κάρολο.

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας παραμένουν τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας με τα ποσοστά τους 61% και 60% αντίστοιχα.

Μάλιστα, ποσοστό σχεδόν 70% θεωρούν ότι ο Ουίλιαμ θα γίνει πολύ καλός βασιλιάς. Το ποσοστό δημοφιλίας του πρίγκιπας Χάρι από την άλλη, είναι στο 23% σε σχέση με το 70% που είχε σημειώσει το 2018.

Εκείνοι που δεν τον συμπαθούν από την άλλη καλύπτουν ένα ποσοστό της τάξης του 53% σε σχέση με το 10% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, η πριγκίπισσα είναι η πιο δημοφιλής βασιλική φιγούρα με ποσοστό 47%, με τον Χάρι να βρίσκεται μόλις στο 4%, τον Ουίλιαμ με 40% και τη Μέγκαν Μαρκλ στο 35%.

Όπως σημειώνει ο Telegraph, παραθέτοντας την έρευνα, τόσο ο Ουίλιαμ όσο και ο Χάρι έχουν υποστεί δυσμενείς συνέπειες στη δημοφιλίας τους από την κυκλοφορία του βιβλίου με -13 και -11 μονάδες, αντίστοιχα.

Τόσο ο πρίγκιπας Χάρι όσο και ο αδελφός του πρίγκιπας Ουίλιαμ φαίνεται πως έχουν υποφέρει από την βρετανική κοινή γνώμη μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Χάρι «Ρεζέρβα» (Spare) και τις κατηγορίες του δούκα του Σάσεξ, που περιέχονται σε αυτό, σημειώνει η Kelly Beaver, επικεφαλής της Ipsos σε Βρετανία και Ιρλανδία.

Τα στοιχεία αυτά της έρευνας επίσης δίνουν ξανά έμφαση στην ανάγκη της μοναρχίας να δείξει ότι μπορεί να απευθυνθεί και να συσχετιστεί με το νεαρότερες γενιές.

Ενδιαφέρουσα, όπως λέει είναι και η σύγκριση με τα ποσοστά που καταγράφονται στις ΗΠΑ. Όπως ήταν ανανεωνόμενο, οι Αμερικανοί έχουν πιο ήπιες απόψεις σχετικά με τη μοναρχία από τους Βρετανούς και είναι επίσης λιγότερο πεπεισμένοι για το πόσο καλή μπορεί να είναι αυτή η μορφή διακυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, έχουν πιο θετικά συναισθήματα απέναντι στον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ από ό,τι οι Βρετανοί.

Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει κάποια υπερβολή στην απόδοση της κοινής γνώμης και τα στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ως δείγμα μετά και τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι Βρετανοί είναι ακόμα περισσότερο υπέρ παρά κατά του βασιλιά, του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας και της βασιλικής οικογένειας στο σύνολό της.

Αν και οι διάφορες ιστορίες που ακούστηκαν, ενδεχομένως να προκάλεσαν την κοινή γνώμη απέναντι στα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές, η ίδια η μοναρχία ως θεσμός αντέχει ακόμα.

Στην δημοσκόπηση της Ipsos συμμετείχαν 1.000 άτομα ηλικίας, μεταξύ 18 και 75 ετών. Διενεργήθηκε στην Βρετανία στις 10 και 11 Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ έγιναν μεταξύ 916 ατόμων στις 11 και 12 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν με όπλο το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι κατηγορεί τη Βρετανία για εγκλήματα πολέμου

Η βασιλική οικογένεια «τρέμει» το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι – Σε ετοιμότητα οι δικηγόροι του παλατιού

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας