13:06 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Προβληματισμός για την Αττική που κατέγραψε 28 κρούσματα σε 24 ώρες -Και 4ος γάμος εστία κορωνοϊού

Προβληματισμός για την Αττική που κατέγραψε 28 κρούσματα σε 24 ώρες -Και 4ος γάμος εστία κορωνοϊού

Τα κρούσματα του κορωνοϊού για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν να είναι υψηλά και οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η διασπορά του ιού έχει επιταχυνθεί, με κρούσματα να εμφανίζονται σε πολλούς νομούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα -κυρίως- και Θεσσαλονίκη), αλλά και σε περιπτώσεις με μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου, όπως γάμοι, που τα τελευταία 48ωρα έχουν εμφανίσει πολλά κρούσματα, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές.

Σύψας: Αν το επιβάλει η κατάσταση, θα επαναφέρουμε τα SMS

Η εβδομάδα αυτή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να αναφέρει πως αρκετά μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι, μεταξύ αυτών ακόμη και η επαναφορά των SMS.

«Δεν σας κρύβω ότι έχουμε μια σημαντική ανησυχία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την τελευταία εβδομάδα. Στο τραπέζι είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Αν το επιβάλει η κατάσταση, τότε θα επιβληθεί ένας περιορισμός μετακίνησης μέσω SMS. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πάνω στο τραπέζι που θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Για τον καθηγητή, το μείζον πρόβλημα είναι τα ενδογενή κρούσματα και εξήγησε πως η αύξηση οφείλεται τόσο στη χαλαρότητα που επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι, όσο και στα φαινόμενα συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και άλλες εκδηλώσεις.

Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Και φοβάμαι πως μπορεί στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς πολιτών προ δύο εβδομάδων, με τα πανηγύρια, τη χαλαρότητα και τους συνωστισμούς. Τα αστικά κέντρα είναι εκεί που εστιάζουμε, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού», είπε.

Κορωνοϊός: Οι γάμοι στο επίκεντρο της πανδημίας

Η ενδογενής διασπορά του κορωνοϊού, όπως τόνισε ο κ. Σύψας, είναι αυτή τη στιγμή το πιο ανησυχητικό ζήτημα για τους ειδικούς. Χθες, από τα 77 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, αρκετά αφορούσαν γάμους που έγιναν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στη συμπρωτεύουσα και το ένα στον νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους. Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη. Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στη Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά τη διαδικασία ιχνηλάτησης.

Κορωνοϊός: 66 κρούσματα σε τρεις μέρες στην Αττική

Εκτός των γάμων, και η Αττική έχει φέρει σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές. Τα κρούσματα αρχίζουν και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όσον αφορά την ημερήσια καταμέτρηση, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 28. Παρατηρείται μια σταθερά αυξητική πορεία στα κρούσματα εντός της Αττικής, καθώς μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, τη Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα, φτάνοντας ήδη τα 66 στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου. Το γεγονός πως η αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με την έξοδο των Αθηναίων στα νησιά και την περιφέρεια για τις καλοκαιρινές διακοπές προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές, που εξετάζουν νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους για συνωστισμό σε νυχτερινά μαγαζιά, μπιτς μπαρ, αλλά και βίλες όπου διοργανώνονται πάρτι στα «κρυφά». Παρά τις προειδοποιήσεις, κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κινδύνους και συνεχίζουν να διοργανώνουν πάρτι όπου εκατοντάδες κόσμου συνωστίζονται χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Στη Μύκονο, μάλιστα, η αστυνομία δεν έχει σταματήσει να κάνει ελέγχους σε μαγαζιά και βίλες και χθες πρόλαβαν ένα πάρτι που ετοίμαζαν κάποιοι, γεμίζοντας μάλιστα βαν με κόσμο, που μεταφέρονταν σε συγκεκριμένο χώρο για να διασκεδάσει.

Κορωνοϊός: Πώς «μοιράζονται» τα 77 κρούσματα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 4.737. Το ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει είναι πως τα κρούσματα «μοιράζονται» σε 14 διαφορετικούς νομούς της χώρας.

Αναλυτικά:

 • οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως
 • είκοσι οκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
 • εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στον γάμο της Αλεξανδρούπολης
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης
 • επτά (7) κρούσματα στην
 • περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης
 • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
 • πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας
 • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Επίσης, χθες καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού, με τον απολογισμό να φτάνει πλέον τους 210. 67 (32,1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας