23:41 Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Προβοκατόρικοι εμπρησμοί με υποψίες για Τούρκους

Προβοκατόρικοι εμπρησμοί με υποψίες για Τούρκους

Του Μιχ. Ι. Ασημάκη

Υπάρχουν τρία σημαντικά γεγονότα τα οποία ουδείς συνδέει – τουλάχιστον στο προσκήνιο – με τις φετινές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ή αναζωπυρώθηκαν στο διάστημα 19-24 Ιουλίου και οι περισσότερες καίνε ακόμη σκορπίζοντας τρόμο και απόγνωση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Κι όμως οι παραλληλισμοί οδηγούν σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα τα οποία αυτή την ώρα που η Ευρώπη παραπαίει μεταξύ ακυβερνησίας και ενεργειακής κρίσης, δεν έχει νόημα να αναδειχθούν πολιτικο-διπλωματικά αφού κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω με τις Τουρκικές προβοκάτσιες. Βέβαια, αυτά συνέβαιναν και τον 14ο αιώνα στην πολλαπλώς τιμαριοποιημένη από Φράγκους, Γενουάτες, Σικελούς, Καταλανούς, Βυζαντινούς, Σλάβους κτλ, επικράτεια με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να αφανιστούν από την Οθωμανική επέλαση. Ψιλά γράμματα… η Ιστορία πλέον κλείνεται στον εαυτό της, στις βιβλιοθήκες της, άντε και σε καμιά διατριβή ή σε κάποιο αποσπασματικό μεταπτυχιακό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Χρονολόγιο

Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, στις 24 Ιουλίου –χθες δηλαδή- εορτάστηκαν τα 48 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα 99 από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στην Τουρκία όπου εκεί ο Ερντογάν, ο οποίος έχει πει ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον Μητσοτάκη, βρήκε ευκαιρία να αμφισβητήσει για μία ακόμη φορά το περιεχόμενο της και να θέσει ζητήματα επαναχάραξης των συνόρων. Στο ίδιο διάστημα ξέσπασαν πυρκαγιές από το Νταού Πεντέλης και το Ντράφι έως την Παλλήνη μέσα στους οικισμούς, στη Σαλαμίνα στον λόφο Πατρίς πάνω από τα σπίτια της Κούλουρης, στα Μέγαρα και στον Ασπρόπυργο, επίσης σε κατοικημένες περιοχές, στα Κρέστενα στην Ηλεία και στα βόρεια – βορειοανατολικά σύνορα στον Έβρο (Δαδιά) και στη Λέσβο (Βρίσα, Βατερό).

Ένας εμπρηστής καταγράφηκε να βάζει φωτιά σε ξερόχορτα στην Παλλήνη (20/7) την ώρα που το μέτωπο απλωνόταν με ορμή από την Πεντέλη. Ένας στον Ασπρόπυργο άναψε άλλη (22/7) δίπλα σε σπίτια στις παρυφές του όρους Αιγάλεω. Στη Σαλαμίνα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής χαρακτήρισε αδικαιολόγητες (21/7) τις 3 σχεδόν ταυτόχρονες εστίες απέναντι (σε νοητή ευθεία) από τη φωτιά των Μεγάρων όπου επίσης στην αδιάφορη για τους οικοπεδοφάγους Ζάχουλη με τη χαμηλή βλάστηση, δεν είχε κανένα λόγο να φουντώσει. Στη Λέσβο (22/7) ξεκίνησε ψηλά από τη Ρογκάδα για να καταλήξει στην παραλία ταχύτατα λόγω των ανέμων. Στο δάσος της Δαδιάς (22/7) το ίδιο, στην Ηλεία ξεκίνησαν συλλήψεις και σε Λαμία – Στυλίδα εντοπίστηκαν ίχνη εμπρηστών.

Η ΕΛΑΣ, προχωρώντας σε σαρώσεις συνομιλιών, καταγραφές, παρακολουθήσεις κτλ, προκύπτει και κάποια μορφή συνεννόησης, «πέφτει» πάνω σε ένα – δυο πρόσωπα/ στις περισσότερες περιπτώσεις επικοινωνιών με εμπρηστές.

Όσο δε πλησιάζει η θλιβερή περίοδος της Μικρασιαστικής καταστροφής, τόσο τα πράγματα θα εξελίσσονται χειρότερα. Το καλοκαίρι είναι μπροστά και τίποτα δεν έχει κριθεί. Εξάλλου πρόκειται για θέση που πρόσφατα διατύπωσε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας