19:42 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ψήφισμα Δικαστών και Εισαγγελέων - μεγάλη ανησυχία για τον περιορισμό της δικαστικής ανεξαρτησίας

Ψήφισμα Δικαστών και Εισαγγελέων - μεγάλη ανησυχία για τον περιορισμό της δικαστικής ανεξαρτησίας
  • Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρέδωσε ψήφισμα μετά την τακτική Γ.Σ. της 16ης Δεκέμβρη
  • Εκφράσουν την ανησυχία τους για τον περιορισμό της δικαστικής ανεξαρτησίας και τη de facto αμφισβήτηση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών
  • Ζητούν αύξηση κρατικών κονδυλίων και αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών

Διαβάστε το ψήφισμα των Δικαστών και Εισαγγελέων – μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων – κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών:

  • Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις.
  • Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του Δικαστικού Σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.
  • Ζητούμε να προωθηθεί η Δικαστική Μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.
  • Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου.
  • Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.
  • Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της ΟλΣτΕ νομοθέτηση.
  • Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας .

Με εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας