21:23 Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας

Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας

Η έξοδος της Ρουμανίας από την πολιτική κρίση, η οικονομική ανάκαμψη και η διαχείριση της πανδημίας είναι οι τρεις σκόπελοι μπροστά στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Νικολάε Τσιούκα, που απέσπασε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Στην κυβέρνηση μετέχουν οι Φιλελεύθεροι του PNL, οι Σοσιαλδημοκράτες του PSD και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR.

Απόλυτη προτεραιότητα για τους κυβερνητικούς εταίρους είναι το ξεκλείδωμα των 29,2 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

«Είχαμε μια συζήτηση και μια δέσμευση σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όλα αυτά τα στοιχεία της συμφωνίας θα γίνουν προτεραιότητες για κάθε υπουργό του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι πολύ σαφές ότι εάν δεν τηρήσουμε τις προθεσμίες, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στη χρηματοδότηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα.

«Είχα ήδη διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την μελλοντική πορεία του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτό. Έχουμε στο σχέδιο όλες τις μεταρρυθμίσεις, 64, που θα εκσυγχρονίσουν την οικονομία και θα τις στηρίξουμε, δεν θα τις αλλάξουμε», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός Φλόριν Τσίτου.

Μεταξύ άλλων, η Ρουμανία πρέπει να σπεύσει για να βελτιώσει την είσπραξη των φόρων, το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα και να επενδύσει σημαντικά σε υποδομές. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και κάποιες παρεμβάσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο. Το κόμμα της αντιπολίτευσης Σώστε τη Ρουμανία εκφράζει δυσπιστία.

«Αυτό που έχουμε σήμερα, τη δύσκολη κατάσταση στη Ρουμανία, οφείλεται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων. Άρα δεν πιστεύουμε στις ικανότητες αυτού του συνασπισμού να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Φοβούμαστε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους μήνες θα μπλοκαριστούν», δήλωσε ο Ντάτσιαν Τσιόλος, επικεφαλής της Ένωσης Σώστε τη Ρουμανία.

Μέχρι πρόσφατα, η κεντροδεξιά Ένωση Σώστε τη Ρουμανία βρισκόταν στην κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους. Οι δύο εταίροι διαφώνησαν για κάποιες μεταρρυθμίσεις και στις αρχές Οκτωβρίου το κόμμα του Ντάτσιαν Σόλος υπέβαλε πρόταση μομφής, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον νέο Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Florin Vasile Cîțu

Συρία: Έκαψαν τουρκικά σχολικά βιβλία γιατί περιείχαν εικόνες του Μωάμεθ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας