11:59 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Πτώση Antonov. Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Για τους επόμενους δύο μήνες να γίνεται έλεγχος για τοξικό περιεχόμενο

Πτώση Antonov. Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Για τους επόμενους δύο μήνες να γίνεται έλεγχος για τοξικό περιεχόμενο

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ζητάει να μη σταματήσουν οι έρευνες στην περιοχή όπου έπεσε το Antonov.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε την ανάγκη δειγματοληψίας στο σημείο της πτώσης του Antonov στην Καβάλα τους επόμενους δύο μήνες για τοξικό περιεχόμενο.

«Τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια δειγματοληψία σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το σημείο πτώσης. Αυτό καλό είναι να γίνει σε ένα διάστημα ενός με δύο μηνών, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Για τη χρήση μάσκας
Σχετικά με το αν οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να προσέξουν είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό, τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει». Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση (σ.σ. σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.

Όπως εξήγησε «το θέμα είναι να μην περάσουν στην τροφική αλυσίδα οι ουσίες από την καύση των υλικών του αεροσκάφους» και πρόσθεσε πως «δύο – τρεις δειγματοληψίες μέσα στο επόμενο δίμηνο φτάνουν, δεν χρειάζεται παραπάνω».

Διαβάστε επίσης

Πτώση Antonov: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους

Πτώση Antonov: Ξεκινά η εξουδετέρωση των βλημάτων – Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας