20:52 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Πτώση στις τιμές σιτηρών μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία- Ο Πούτιν «επιφυλάσσεται» για το μέλλον της

Πτώση στις τιμές σιτηρών μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία- Ο Πούτιν «επιφυλάσσεται» για το μέλλον της

Σε πτώση οι τιμές των σιτηρών, μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο εξαγωγής τους από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η τιμή είχε «εκτοξευτεί» τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο ήδη εμφανίζουν σημάδια «ανακούφισης» στην αγορά.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για την αποστρατιωτικοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των τροφίμων και κατά συνέπεια δέχτηκε να επιστρέψει στη συμφωνία.

Λίγες ώρες αργότερα πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αποσυρθεί από τη συμφωνία στην περίπτωση παραβίασης των εγγυήσεων από την Ουκρανία».

Ο Πούτιν είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά ότι, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της στη συμφωνία, η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα εξαπολύει επιθέσεις από τμήματα της Μαύρης Θάλασσας που καλύπτονται από τη συμφωνία.

Παρά την προειδοποίηση αυτή, το σιτάρι έπεσε στα 340,50 ευρώ ο τόνος γύρω στις 15.30 στο Euronext, τιμή μειωμένη κατά 4,8% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή της ελαιοκράμβης υποχώρησε στα 657 ευρώ ο τόνος (-2%) και του αραβοσίτου στα 332,75 ευρώ ο τόνος (-1,5%).

Λίγο μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή του σιταριού ποικιλίας SRW έπεσε στα 8,43 δολάρια ανά bushel (περίπου 20 κιλά), μειωμένη κατά 6,59%. Ο αραβόσιτος υποχωρούσε στα 6,835 δολάρια (-2,04%) και η σόγια στα 14,28 δολάρια (-0,54%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι ισχύει εκ νέου η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Σιτηρά: Αναστέλλονται για αύριο όλες οι κινήσεις φορτηγών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας