13:57 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Ράνια Σβίγκου: Βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ με επίκεντρο τους πολίτες

Ράνια Σβίγκου: Βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ με επίκεντρο τους πολίτες

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στον Ν. Χατζηνικολάου η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως εξαγγέλθηκαν και στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα», είναι «ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, που στο επίκεντρό του θα είναι οι πολίτες και όχι τα κέρδη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους». «Η πρότασή μας για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για το νέο ΕΣΥ», υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου, «είναι πλήρης, κοστολογημένη και λεπτομερώς περιγράφεται στο πρόγραμμά μας. Μιλάμε για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με έξτρα δυο δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες φοβερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε υποδομές».

Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΠ , η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «εάν είδαμε κάτι το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν ένα ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, αλλά την πλήρη παραβίαση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων, με πολιτικό υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Αυτό που έφταιξε για τις παρακολουθήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε η Ράνια Σβίγκου, «ήταν η πολιτική αλαζονεία και ο πολιτικός κυνισμός ενός πρωθυπουργού ο οποίος κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει την ενοχή του. Ομολογία ενοχής, υπάρχει από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται και δεν πηγαίνει στη Βουλή για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, να απαντήσει στην ερώτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Παραδοχή ενοχής είναι το ότι επικαλούνται το απόρρητο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως υπενθύμισε η Ράνια Σβίγκου, «από την πρώτη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ανέφερε συγκεκριμένες θεσμικές δημοκρατικές δικλείδες για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, ούτε μπορεί να καλύπτεται από ένα πέπλο αδιαφάνειας», αναφέροντας χαρακτηριστικά την « επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει σε ένα πολίτη να μάθει για ποιο λόγο παρακολουθείται, τον έλεγχο από το Δικαστικό Συμβούλιο και την έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης του απορρήτου, τον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικά ελεγχόμενη όπου θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και της ΑΑΔΕ».

Αναφερόμενη στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στην «προστασία της πρώτης κατοικίας», υπενθυμίζοντας ότι το 2020 «η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε την προστασία της». Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε κάνει «πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα», και στη συνέχεια κατέθεσε «τρεις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι οποίες όλες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Χρειάζεται να υπάρχει ένα μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους», κατέληξε η Ράνια Σβίγκου παραθέτοντας και τις σχετικές προτάσεις του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο πρωθυπουργός εμπαίζει εκατομμύρια Έλληνες – Ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών»

Τ. Θεοδωρικάκος: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης στην Ιταλίδα διπλωμάτη στην Αθήνα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας