7:16 Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Reuters: Έρχονται ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για τους Έλληνες πολίτες

Reuters: Έρχονται ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για τους Έλληνες πολίτες

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Reuters για το μέλλον της Ελλάδας, με το πρακτορείο να εκφράζει σε δημοσίευμά του την ανησυχία που πηγάζει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ενώ η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν εισέλθει σε μια ακόμα έντονη αντιπαράθεση για την πορεία του προγράμματος και την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων προς εκταμίευση της επόμενης δόσης, τα μακρο-οικονομικά στοιχεία της χώρας προϊδεάζουν ότι οι απλοί Έλληνες θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στο μέλλον.

Το Reuters αναφέρεται στο γεγονός της συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο είχε συρρικνωθεί στην αρχή του 2016, ενώ στο σχετικό κείμενο γίνεται λόγος και για τη μικρή μείωση της ανεργίας από το 25,8% στο 23%, «που όμως συνεχίζει να αφήνει περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού άνεργο».

Ο ελληνικός πληθωρισμός «εκτινάχθηκε σε 1,5% τον Ιανουάριο του 2017 – σε 12μηνη βάση – που αποτελεί την υψηλότερη τιμή του για σχεδόν μια πενταετία, σημειώνει το πρακτορείο προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί να είναι θετικό λόγω του ότι σηματοδοτεί πως μια πενταετία αποπληθωρισμού τελείωσε, όμως οι αυξανόμενες τιμές δεν θα είναι παρηγοριά στους ανέργους ή στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση συντάξεων 11 φορές στο πλαίσιο της λιτότητας που επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδος».

Tο διεθνές πρακτορείο στέκεται και στα θετικά στοιχεία, όπως η οριακή ανάπτυξη 0,3% που πραγματοποίησε η Ελλάδα το 2016 – έναντι εκτιμήσεων για 0,3% ύφεση -, ενώ και στο δημοσιονομικό «μέτωπο» το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ του ελληνικού προϋπολογισμού ξεπέρασε τον στόχο πλεονάσματος 0,5%.

Μένει να φανεί αν θα είναι «πολιτικά πραγματοποιήσιμα» νέα μέτρα λιτότητας, όμως «τα τελευταία ελληνικά στοιχεία δεν βοηθούν ακριβώς στη δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου διαπραγματεύσεων και το υφιστάμενο αδιέξοδο μπορεί να πλήξει περαιτέρω την οικονομία», σημειώνει τέλος το Reuters.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας