17:48 Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών για εργασιακά και περικοπές συντάξεων

Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών για εργασιακά και περικοπές συντάξεων

Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία δηλώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-θεσμών στα εργασιακά και τις περικοπές συντάξεων.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο (σσ. αναφέρεται στις πληροφορίες του Reuters) και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω».

«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία», δήλωσε στο protothema.gr ανώτατος Ευρωπαίος Αξιωματούχος. “Ναι μεν έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία», συμπλήρωσε.

Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών για εργασιακά και περικοπές συντάξεων

Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρεται να καταλήγουν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο, σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,91% με το «πωλητήριο» να αφορά το 40% των εργοστασίων λιγνίτη.

H κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει επίσης, την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.

Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, το 2018.

Μαξίμου: Κανένα σχόλιο

Ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει η Κυβέρνηση το δημοσίευμα του Reuters , σύμφωνα με το οποίο έχει ήδη επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας -Θεσμών για τις βασικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, τις περικοπές δαπανών και τα ενεργειακά ζητήματα.

“Κανένα σχόλιο” είναι η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών, οι οποίες επισημαίνουν πως όταν επέλθει συμφωνία, θα κοινοποιηθεί δια της επίσημης οδού και όχι από διαρροές.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας