22:32 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Reuters: Ρώσοι μεγιστάνες ρευστοποιούν κρυπτονομίσματα στα Εμιράτα και αγοράζουν ακίνητα στο Ντουμπάι

Reuters: Ρώσοι μεγιστάνες ρευστοποιούν κρυπτονομίσματα στα Εμιράτα και αγοράζουν ακίνητα στο Ντουμπάι

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  κατακλύζονται από αιτήματα ρευστοποίησης ψηφιακών νομισμάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι Ρώσοι αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τις περιουσίες τους, όπως ανέφεραν στο Reuters στελέχη εταιρειών και οικονομικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι πελάτες ανταλλακτηρίων χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να επενδύσουν σε ακίνητα στα Εμιράτα, ενώ άλλοι θέλουν να μετατρέψουν τα ψηφιακά τους χρήματα σε “σκληρό” νόμισμα και να τα διοχετεύσουν αλλού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

Ελβετοί χρηματιστές ζητούν να ρευστοποιήσουν bitcoin δισεκατομμυρίων δολαρίων για πελάτες τους, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ελβετία θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε στέλεχος, προσθέτοντας ότι κανένα από τα αιτήματα δεν ήταν για ποσό μικρότερο από 2 δισ. δολάρια.

“Είχαμε περίπου πέντε ή έξι αιτήματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κανένα από αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, ποτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον”, δήλωσε το στέλεχος, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του λαμβάνει συνήθως ένα αίτημα για μια μεγάλη συναλλαγή μία φορά τον μήνα.

“Έχουμε έναν τύπο – δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά ήρθε μέσω ενός χρηματιστή – και λέει: ‘θέλουμε να πουλήσουμε 125.000 bitcoin’. Και εγώ λέω, “τι; Αυτό είναι 6 δισεκατομμύρια δολάρια, παιδιά’. Και μου λένε, ‘ναι, θα τα στείλουμε σε μια εταιρεία στην Αυστραλία'”, δήλωσε το στέλεχος.

Ο επόπτης της χρηματοπιστωτικής αγοράς της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει τον όγκο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.

Η γραμματεία οικονομικών υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ανέφερε σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι τα κρυπτονομίσματα υπόκεινται στις ίδιες κυρώσεις και μέτρα που έχει επιβάλει η Ελβετία σε “κανονικά” ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και άτομα, οπότε εάν σε ένα πρόσωπο επιβληθούν κυρώσεις, τα κρυπτονομίσματά του πρέπει επίσης να δεσμευτούν στην Ελβετία.

Το Ντουμπάι αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους μεγιστάνες και η άρνηση των ΗΑΕ να πάρουν θέση μεταξύ Δύσης και Μόσχας εκλαμβάνεται ως σήμα από τους Ρώσους ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή εκεί.

Δίεξοδος από τις κυρώσεις;
Ένας μεσίτης ακινήτων, η εταιρεία του οποίου συνεργάστηκε με μια υπηρεσία κρυπτονομισμάτων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αγοράσουν ακίνητα, δήλωσε στο Reuters: “Βλέπουμε πολλούς Ρώσους και Λευκορώσους να έρχονται στο Ντουμπάι και να φέρνουν ό,τι μπορούν, ακόμη και κρυπτονομίσματα”.

Μια οικονομική πηγή στα Εμιράτα επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα στο Ντουμπάι, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά τους νομίσματα.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν ανακοινώσει ότι μπλοκάρουν τους λογαριασμούς των Ρώσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μεγάλα ανταλλακτήρια, όπως η Coinbase και η Binance, λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την αποφυγή κυρώσεων και συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για επιβολή του νόμου.

Τρεις δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο από τον αριθμό των Ρώσων που τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούν καταφύγιο στα ΗΑΕ για τις περιουσίες τους, μεταξύ άλλων σε ακίνητα, και είναι επιφυλακτικοί ότι ορισμένοι μπορεί να ενεργούν για λογαριασμό όσων υπόκεινται σε κυρώσεις.

Δύο από τους διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι τα ΗΑΕ δεν θα αποτελέσουν καταφύγιο για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, επικαλούμενοι την ουδέτερη στάση της χώρας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ντουμπάι και η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Διαβάστε επίσης

Σε (νευρική) κρίση πλέον οι (Ρώσοι) Κροίσοι!

Τα νέα οικονομικά μέτρα της Ρωσίας σε απάντηση για τις κυρώσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας