Live:
Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι «τελειωμένη υπόθεση» για τους επενδυτές, γράφει το Reuters σε ανάλυσή του.
Συγκεκριμένα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας μνεία στο χαμηλό κόστος δανεισμού της Ελλάδας και συνδέοντας επί της ουσίας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει ότι οι αγορές τιμολογούν ήδη το ελληνικό χρέος ως επενδυτικής βαθμίδας.
Όπως αναφέρει, η επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε στη διάρκεια της ευρω-κρίσης, έχει ήδη τελεστεί στα μάτια των επενδυτών.
Το Reuters υπενθυμίζει ότι η χώρα αξιολογείται ως «junk» από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, αλλά μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης εργάστηκε για να ξανακερδίσει την εύνοια των επενδυτών και τη «σφραγίδα» που να πιστοποιεί τη δημοσιονομική της αξιοπιστία.
«Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι η Νέα Δημοκρατία – ο ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της Κυριακής αν και δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία – θα παραμείνει στην εξουσία, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσει», ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως σημειώνει το Reuters.
Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνεται, «οι αναλυτές σε τράπεζες που διαπραγματεύονται το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσαν ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας».
«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση έχει προεξοφληθεί» δήλωσε o αναλυτής της BNP Paribas, Christophe Machado, συμπληρώνοντας ότι δεν αναμένει πολύ μεγαλύτερη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της διαφοράς των αποδόσεων τους από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.
Όπως παρατηρεί το Reuters, η επιστροφή στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα ήταν κάτι παραπάνω από συμβολικής σημασίας για τη χώρα, καθώς θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών.
Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να έλθει ακόμα και τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings αναμένεται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Άλλωστε, τον Απρίλιο, σημείωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα μέσα στο επόμενο έτος, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Commerzbank για τα επιτόκια, Christoph Rieger, σημείωσε ότι θεωρεί προεξοφλημένες τις αναβαθμίσεις από άλλους οίκους αξιολόγησης που θα οδηγήσουν στην ένταξη του ελληνικού χρέους σε δείκτες κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη ένταξη σε δείκτες θα μπορούσε να προσελκύσει αγοραστές, αλλά μπορεί να επίσης να υπάρξουν κάποιες πωλήσεις από επενδυτές που επιδιώκουν γρήγορα κέρδη, όπως τα hedge funds που έχουν ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα εν αναμονή μίας τέτοιας κίνησης.
«Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να ρευστοποιήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι δεν αναμένεται μεγάλο ράλι λόγω της αναβάθμισης» ανέφερε.