21:04 Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ρόδος: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση δολιοφθοράς στο Radar του αεροδρομίου - Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός

Ρόδος: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση δολιοφθοράς στο Radar του αεροδρομίου - Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, η υπόθεση δολιοφθορών στον ηλεκτρονικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του Radar διαδρομής στον Ατάβυρο. Δράστης είναι ένας 33χρονος ημεδαπός.

Aπό την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Εξιχνιάστηκε υπόθεση πρόκλησης διακεκριμένων φθορών και εμπρησμού σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνίας – Radar στη Ρόδο

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε και σχηματίστηκε σε βάρος του ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Υπολογίζεται ότι ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει το 1.000.000€

Εξιχνιάστηκε σήμερα (8 Ιουνίου 2021), έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υπόθεση πρόκλησης διακεκριμένων φθορών και εμπρησμού σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνίας – Radar στη Ρόδο, οι οποίες διαπράχτηκαν το Μάρτιο του 2021.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ενός ημεδαπού ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη κλοπή και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία αεροσκαφών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πρόκλησης φθορών – εμπρησμού – κλοπής σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς τηλεπικοινωνίας – Radar της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και εταιριών τηλεφωνίας που τελέστηκαν το χρονικό διάστημα από 3 έως 12 Μαρτίου 2021 στη Ρόδο, ύστερα από πολύμηνη, ενδελεχή και συνδυαστική συλλογή, αξιολόγηση, ανάλυση και αξιοποίηση προανακριτικών δεδομένων:

· προσδιορίστηκε το εύρος των φθορών και η αξία της ζημίας, η οποία υπερβαίνει 1.000.000 ευρώ,

· εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος διάπραξης (modus operandi) και

· σκιαγραφήκε το προφίλ του δράση.

Σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του κατηγορούμενου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος, ένα κινητό τηλέφωνο και το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το όλο ζήτημα είχε προσλάβει διαστάσεις θρίλερ τόσο για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου όσο και για το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ανέθεσε μάλιστα τη διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης σε ειδικό σε θέματα εμπρησμών εμπειρογνώμονα.

Οι έρευνες διενεργήθηκαν με την συμμετοχή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου σε διάφορα επίπεδα καταγραφής συνομιλιών, ενώ σχετικά είχε ενημερωθεί και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», την 3η Μαρτίου 2021 και από ώρα 05.00 έως 06.00 τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες παραβίασαν την πόρτα εισόδου της εγκατάστασης, όπου υπάρχει όλος ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του Radar διαδρομής στον Ατάβυρο και διέκοψαν μερικώς την ηλεκτροδότηση στους χώρους της εγκατάστασης και ολικά στον εξοπλισμό του!!

Επιπλέον αφαίρεσαν την κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα του συστήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote η οποία παρέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και από όπου διέρχονται όλα τα σήματα προς όλους τους αποδέκτες.

Ενώ εκκρεμούσε η συγκεκριμένη έρευνα των αστυνομικών, την 12η Μαρτίου 2021 τα ξημερώματα και από ώρα 05.30 έως 06.30 άγνωστοι δράστες μετέβησαν εκ νέου στις εγκαταστάσεις του Radar και με την χρήση εύφλεκτου υλικού, προκάλεσαν νέες φθορές.

Παραβιάστηκε ειδικότερα η θύρα εισόδου σε χώρο που βρίσκεται το ραντάρ διαδρομής της ΥΠΑ στο όρος και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές φθορές στον ηλεκτρονικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του ραντάρ και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του ΟΤΕ που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ΥΠΑ.

Προέκυψε στην πορεία ότι οι δράστες περί ώραν 06.15 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας μετέβησαν στον Εμπωνα και προξένησαν πυρκαγιά με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο στον οικίσκο της γεννήτριας και στον ιστό της κεραίας της εταιρείας WIND. Παραβίασαν εξάλλου και τη θύρα εισόδου χώρου στο αστικό κέντρο σταθερής ΟΤΕ το οποίο βρίσκεται εντός οικισμού του χωριού και προξένησαν με άγνωστο τρόπο πυρκαγιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές φθορές.

Σημειώνεται ότι στο σημείο βρέθηκε πετρέλαιο που προφανώς χρησιμοποίησαν οι δράστες ενώ σε μικρή απόσταση από το σημείο υπάρχει δεξαμενή με καύσιμα που ευτυχώς δεν εξερράγη.

Την 06:59 ώρα προκάλεσαν πυρκαγιά στην κεραία αλλά και στον οικίσκο και στον ιστό της κεραίας στον σταθμό-κεραία της εταιρείας VODAFONE στο ίδιο χωριό στην περιοχή Αγιος Ιωάννης.

Την 07.15 ώρα προκάλεσαν πυρκαγιά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Cosmote στην Κρητηνία, στην θέση Παπακιός.

Αποτέλεσμα ήταν οι περιοχές οι οποίες εξυπηρετούνται από τις κεραίες των ανωτέρω τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να αποκλειστούν από την παροχή υπηρεσιών, ενώ η καταστροφή του ραντάρ της ΥΠΑ ευτυχώς δε δημιούργησε πρόβλημα εκείνη τη στιγμή στον αερολιμένα της Ρόδου και στο FIR Αθηνών.

Σημειώνεται ότι οι αρχές έχουν υλικό από κύκλωμα μαγνητοσκόπησης στο οποίο απεικονίζεται ένας άνδρας ο οποίος διέρρηξε την κεντρική θύρα στις εγκαταστάσεις του ραντάρ στον Ατάβυρο.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας