23:14 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Ρωσία: «Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος του SCO, πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ»

Ρωσία: «Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος του SCO, πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ»

Το αίτημα ένταξης της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), μόνον εφόσον η τελευταία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, θα εξετάσει η συμμαχία, όπως αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο νέος αυτός οργανισμός αποτελεί το πνευματικό τέκνο των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα και φαίνεται να προορίζεται για συνεργασία κρατών παρόμοια με το ψυχροπολεμικό Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

«Ξεκίνησε ως μια χαλαρή ομαδοποίηση που δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να επιτρέπει στα μέλη της να συνομιλούν» επισημαίνει ο Charles Kupchan, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown των ΗΠΑ. «Τώρα κερδίζει μέλη και αυξάνει το μέγεθός της, αρχίζοντας να αναδεικνύεται σε θεσμό με μεγαλύτερη ικανότητα και βαρύτητα».

Εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία, η ομάδα περιλαμβάνει την Ινδία και πέντε «σταν»: το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Υπό εξέταση ενδεχόμενο αίτημα της Τουρκίας
Όπως δήλωσε ο Μπαχτιόρ Χακίμοφ, Bakhtiyor Khakimov, επιτετραμμένος του προέδρου της Ρωσίας για τις Υποθέσεις SCO και γενικός πρέσβης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο RIA Novosti, o SCO θα εξετάσει την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στον σύνδεσμο μόλις φτάσει.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία στόχος της Άγκυρας είναι η ένταξη στον SCO. Σημειώνεται πως η Τουρκία συμμετείχε στη Σύνοδο την περασμένη εβδομάδα ως «εταίρος διαλόγου».

Σύμφωνα με τον Χακίμοφ, η Τουρκία συμμετέχει εδώ και καιρό στις εργασίες του SCO, αλλά συμμετέχει και σε ανταγωνιστικές πρακτικές εκδηλώσεις. «Εάν ληφθεί αίτηση, θα εξεταστεί προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτηση» επεσήμανε ο ίδιος, ο οποίος στη συνέχεια έγινε πιο σαφής όσον αφορά στη συμμετοχή της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Έχουμε κανονισμούς για την αποδοχή νέων μελών, οι οποίοι προβλέπουν μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της θέσης στην ευρασιατική περιοχή, της ενεργού διατήρησης διπλωματικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών με τα κράτη μέλη της SCO, την απουσία συγκρούσεων και με τα δύο τα κράτη της SCO και τη μη εμπλοκή σε εξωτερικές συγκρούσεις, την απουσία κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , αλλά και τη μη συμμετοχή σε δραστηριότητες και μπλοκ εχθρικά ή στραμμένα κατά των μελών του SCO» υπογράμμισε ο Χακίμοφ, για να τονίσει πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο «ανακήρυξε τη Ρωσία όχι απλώς αντίπαλο, αλλά εχθρό νούμερο ένα».

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης

Μετά το αγκαζέ Ερντογάν με Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στόχο να ενταχθεί η χώρα του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας