7:01 Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Σαν τον καύσωνα καίνε τα πρόστιμα τους παραβάτες στις παραλίες

Σαν τον καύσωνα καίνε τα πρόστιμα τους παραβάτες στις παραλίες

Με 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα συνολικά περιστατικά ανέρχονται σε 2770 ενώ καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 156 εκ των οποίων 41 είναι γυναίκες.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν διασωληνωμένοι 24 ασθενείς ενώ 90, ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας και η πιθανότητα να γίνει ο ιός ενδημικός όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μεγάλη.

Ακόμα  κι αν θα έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο επισημαίνει ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ενδεικτικά αναφέρει ο καθηγητής ότι για την ιλαρά που έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εδώ και χρόνια δεν έχει εξαφανιστεί το νόσημα  και προκαλεί επιδημικές εξάρσεις όταν πέφτει η εμβολιαστική κάλυψη ενώ ούτε η γρίπη έχει εξαφανιστεί παρά το ότι υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια.

«Σαν την αποστολή στο φεγγάρι» συγκρίνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τη μάχη με τον κορωνοϊό και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου γιατί είναι μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία με πολλές σημαντικές λεπτομέρειες.

Καθώς η διασπορά του κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία μειώθηκε με την έγκαιρη λήψη των δραστικών μέτρων και της καραντίνας οι  ειδικοί  εικάζουν ότι μόνο το 0,5 % των Ελλήνων έχει νοσήσει από κορωνοϊό ενώ ετοιμάζονται τέσσερις μελέτες για να δούνε την επιδημιολογική  εξάπλωση του κορωνοϊού εντός των συνόρων

Μία μελέτη προοπτική αντισωμάτων είναι πανελλαδική μία όρο-επιδημιολογική μελέτη θα γίνει από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας χρησιμοποιώντας τους εθελοντές αιμοδότες, μία τρίτη μελέτη οργανώνει σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μία 4η μελέτη οργανώνει το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την ανακοίνωση πως ο ιός ήρθε για να μείνει και ότι θα γίνει ενδημικός πιθανότατα είναι γιατί βλέπει πολλά κράτη να παρουσιάζουν μία χαλάρωση και να σταματούν τις ενημερώσεις για την διασπορά του κορωνοϊού.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε τι λειτουργεί το Σαββατοκύριακο:

είναι οι οργανωμένες παραλίες που ανοίγουνε κάτω από συνθήκες καύσωνα με  πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας και 40 άτομα ανά στρέμμα.

Ντελίβερι δεν θα γίνεται και φυσικά τα μπάνια στη θάλασσα φέτος δεν θα θυμίζουνε τα μπάνια στη θάλασσα των άλλων εποχών ενώ απαγορεύονται και τα αθλήματα που έχουν σωματική  επαφή όπως είναι για παράδειγμα το δημοφιλές Beach volley.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξαντλώντας την γνωστή αυστηρότητα του  προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα για Τους παραβάτες στις οργανωμένες παραλίες θα φτάνουν τα 20.000 ευρώ.

Πρώτες όπως γνωρίζουμε στην νησιωτική Ελλάδα ανοίγουν η Κρήτη η Ρόδος και η Κέρκυρα μαζί με το πράσινο φως για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας