Ακόμα τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού.
Ο ισχυρότερος από τους σεισμούς ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Το βράδυ της Δευτέρας δεκαέξι λεπτά μετά τις 22:00 το βράδυ, η δόνηση 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης, καταγράφεται ως η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στις Κυκλάδες και εκτός από την Αττική, έγινε αισθητή και στην Κρήτη.
Αρχικά, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδινε δύο δονήσεις. Εντούτοις, η αναθεωρημένη λύση έδειξε πως επρόκειτο για έναν σεισμό, στα 14 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δραστηριότητα έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές των Κυκλάδων, ενώ καταγράφηκαν αναφορές πως ο σεισμός έγινε αντιληπτός και στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, ενώ συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Καραστάθης: «Είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση»
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά.
Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά. Τα 5,3 ρίχτερ ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε. Ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.