23:45 Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Σχεδιασμός της... πυρκαγιάς

Σχεδιασμός της... πυρκαγιάς

Πριν από λίγες μέρες σε εφημερίδα υπήρξε δημοσίευμα με τίτλο: «Στυλιανίδης: Μεγάλη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου». Μάλιστα το δημοσίευμα ανέφερε ότι «με πάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα και τόσο ισχυρούς ανέμους, οι επιδόσεις του κρίνονται θετικές μέχρι στιγμής».

Του  ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ταξίαρχου ε.α.

Χρειάστηκαν λίγες μέρες μόνο για να αποδειχθεί ότι η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο μόνο ικανοποιητική δεν ήταν.

Δεκάδες σπίτια κάηκαν σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι, ενώ ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του για τρίτη φορά να καίγεται. Η καταστροφή ανυπολόγιστη, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική μετατράπηκε σε στάχτη.

Τι φταίει λοιπόν; Προφανώς οι αποσπασματικές πολιτικές που μόνο «μπαλώματα» κάθε χρόνο κάνουν. Έχω αναφέρει αρκετές φορές ότι χρειάζεται συντονισμός πολιτείας και Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια την ευθύνη για την αναστολή του Ν. 4662/2020 που έχει μείνει «στα χαρτιά». Δεν νοείται η πολιτεία με δικές της ενέργειες να μην προχωρά σε δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τοποθέτηση δεξαμενών σε σημεία όπου απαιτείται. Δεν νοείται να βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και να μην έχουν καθαριστεί ολόκληρες εκτάσεις από ξερά χόρτα. Είναι φανερό ότι μια σειρά από λάθος επιλογές καθιστούν πλέον αποτυχημένο το σύστημα πολιτικής προστασίας.

Θυμίζω ότι οι καθαρισμοί δασών ανακοινώθηκαν στις 8 Ιουνίου και μάλιστα μετά την πυρκαγιά στο Πανόραμα Βούλας, ενώ, παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος το είχε διαβεβαιώσει, δεν έγινε απολύτως τίποτα για την Πεντέλη. Επομένως είναι επιβεβλημένο ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών, το οποίο θα στηρίζεται στην πρόληψη και την προετοιμασία. Με αρμοδιότητες σαφείς και δεσμευτικές, συνεκτικό συντονισμό και εξειδικευμένα στελέχη.

Κλείνοντας θέλω πραγματικά να συγχαρώ το Πυροσβεστικό Σώμα για την προσπάθεια που κάθε φορά κάνει για την κατάσβεση των πυρκαγιών, καθώς επίσης και τους εθελοντές για τη συνδρομή τους. Χωρίς την αυταπάρνηση όλων αυτών, θα ήμασταν σε χειρότερη κατάσταση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτρος Κουσουλός: Μόνοι στις φλόγες

Προβοκατόρικοι εμπρησμοί με υποψίες για Τούρκους

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας