8:57 Κυριακή 29 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Σε δίκη για το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ ο Δ. Καπράνος και άλλοι εννέα

Σε δίκη για το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ ο Δ. Καπράνος και άλλοι εννέα

Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος του ταμείου των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), Δημήτρης Καπράνος, και άλλα εννέα άτομα, προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, του συγκεκριμένου ασφαλιστικού ταμείου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στο εδώλιο, εκτός από τον πρώην πρόεδρο του Ταμείου και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, θα καθίσουν και οι Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Ν. Δεσποτόπουλος, Γ. Παπαμαρκάκης, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζής, Π. Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης.

Από τους δέκα συνολικά κατηγορουμένους, προφυλακισμένος παραμένει μόνο ο Ν. Δεσποτόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Καπράνος αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, στην εκπνοή του 18μήνου.

Οι δέκα κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το βούλευμα, θα δικαστούν για τα κακουργήματα (κατά περίσταση) της απάτης από κοινού σε βάρος ΝΠΔΔ, της απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), αλλά και της δωροδοκίας.

Τέλος, με το βούλευμα παύει η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του Κ. Χρηστίδη.

Καθοριστικό ρόλο για την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, η οποία τελικά αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους, φέρεται πως είχε παίξει η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Σε ό,τι αφορά στο ομόλογο, έχει ισχυριστεί ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας