7:03 Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Σε δημοπρασία ένα από τα παλαιότερα γραμματόσημα του κόσμου

Σε δημοπρασία ένα από τα παλαιότερα γραμματόσημα του κόσμου

Το γραμματόσημο του 1840 με την εικόνα της βασίλισσας Βικτώριας και με μέγεθος λίγων εκατοστών και τότε κόστος μίας πένας (βρετανικό σεντ), εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα έξι εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία.

Το γραμματόσημο είναι ένα από τα τρία «Penny Blacks» που πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί από την πρώτη σειρά γραμματοσήμων που εκτυπώθηκαν. Τα άλλα δύο αποτελούν μέρος συλλογής στο Βρετανικό Ταχυδρομικό Μουσείο.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το μαύρο αυτό γραμματόσημο είναι το πρώτο στο είδος του στην Αγγλία και εγκαινίασε μια επαναστατική περίοδο για την μέχρι τότε επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, καθώς κατέστησε εφικτή την αποστολή γραμμάτων βάρους έως 150 γραμμαρίων σε όλα τα σημεία της Αγγλίας με μόνο μία πένα. Και αυτό, δεδομένου ότι μέχρι την έκδοση του στις 6 Μαΐου 1840 οι τηλεπικοινωνίες μεταξύ των πολιτών ήταν εξαιρετικά περίπλοκες και ακριβές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο παραλήπτης του γράμματος υποχρεούνταν να καταβάλλει και ο ίδιος ένα σημαντικό ποσό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σερ Ρόουλαντ Χιλ, τότε βουλευτής, είχε σκεφτεί τη λύση της δημιουργίας ενός προπληρωτέου ταχυδρομικού συστήματος με τη χρήση γραμματόσημων, το οποίο και παγιώθηκε στη συνέχεια. Η εικόνα του προφίλ της δεκαπεντάχρονης τότε βασίλισσας Βικτώριας διατηρήθηκε στο πρώτο αυτό γραμματόσημο μαύρου χρώματος για 60 χρόνια μέχρι το θάνατό της το 1901.

Πάντως συγκεκριμένο γραμματόσημο σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και κοινωνική αναγνωρισιμότητα ήδη από το πρώτο διάστημα της έκδοσης του. Σταδιακά αγοράστηκαν 68 εκατομμύρια «μαύρα γραμματόσημα της πένας».

«Αυτό είναι το πρώτο γραμματόσημο, ο πρόδρομος όλων των γραμματοσήμων και αναμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της φιλοτελικής ιστορίας», δήλωσε ο Χένρι Χάους, επικεφαλής του Sotheby’s Treasures Sale.

Η δημοπράτησή του θα πραγματοποιηθεί από την βρετανοαμερικανική πολυεθνική συλλεκτικών ειδών πολυτελείας Sotheby’s τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Σπάνιο αντίτυπο του Συντάγματος των ΗΠΑ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

Σε δημοπρασία άγνωστος για το ευρύ κοινό πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας