14:06 Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Σε επιφυλακή στολίσκος τεσσάρων σκαφών του Βρετανικού Ναυτικού για την επιτήρηση των συμφωνιών του Brexit

Σε επιφυλακή στολίσκος τεσσάρων σκαφών του Βρετανικού Ναυτικού για την επιτήρηση των συμφωνιών του Brexit

Σε επιφυλακή βρίσκεται στολίσκος τεσσάρων σκαφών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στα νερά της Μάγχης, για την επιτήρηση των συμφωνιών του Brexit.

Τα πλοία φέρουν οπλισμό, και έργο τους είναι «να εμποδίσουν, να επιθεωρήσουν και να κατασχέσουν όποια ευρωπαϊκά σκάφη δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία εκτείνεται έως και διακόσα μίλια από την ακτή».

Ο Guardian, επικαλούμενος πηγές του Βασιλικού Ναυτικού, έκανε λόγο για μία κίνηση που είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό και όλα τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν πως ο στολίσκος των τεσσάρων σκαφών απέπλευσε ώρες πριν τα μεσάνυχτα της πρωτοχρονιάς και έχει αναπτυχθεί στη Μάγχη. Επιπλέον, η Daily Mail, αναφέρει ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης, επιβεβαίωσε πως τα τέσσερα σκάφη απέπλευσαν από το λιμάνι του Πόρτσμουθ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «για προγραμματισμένη δράση».

Επικεφαλής του στολίσκου είναι το HMS Trent, ενώ ακολουθούν τα HMS Tamar, HMS Mersey και HMS Tyne. Ένα πέμπτο περιπολικό σκάφος, το HMS Severn, πραγματοποιεί επίσης ασκήσεις στη Μάγχη. Η νηοπομπή περιγράφεται ως «κίνηση αποτροπής» από τον πρώην αρχηγό του Βασιλικού Ναυτικού, λόρδο Alan West, και πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά τον έλεγχο των νερών του.

Επικαλούμενη πηγή από το υπουργείο Άμυνας, η Sun μεταδίδει ότι το σχέδιο είναι δυο από τα σκάφη να πραγματοποιούν περιπολίες στα νερά, και να εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα με τα δύο που θα είναι αγκυροβολημένα στο Λιμάνι. «Ωστόσο για την πρώτη ημέρα του Brexit ήθελαν να βρίσκονται και τα τέσσερα πολεμικά πλοία στη θάλασσα, ως ένδειξη αποφασιστικότητας».

Διαβάστε επίσης 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας