More

  Σε ισχύ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

  Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τη ρύθμιση, μέχρι 100 δόσεων, των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει περιορισμούς που δεν υπήρχαν στην αρχική ρύθμιση, υπογράφει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου.

  Η σχετική εφαρμογή αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο Taxisnet έως τη Δευτέρα. Το ύψος των χρεών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ενώ αυτά θα πρέπει να έχουν βεβαιωθεί μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014. Προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν έως τις 31 Μαρτίου 2015, αφήνοντας εκτός τις τρέχουσες οφειλές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώθουν από το τέλος Νοεμβρίου και μετά.

  Οι αλλαγές για τις 100 δόσεις

  oures

  1. Δεν εντάσσονται τελικώς στη ρύθμιση βεβαιωμένες μεν έως 1η Οκτωβρίου αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή δεν εντάσσονται οι τρέχουσες οφειλές ΕΝΦΙΑ, πλην μόνο της 1ης δόσης του Σεπτεμβρίου, εάν και εφόσον έμεινε απλήρωτη. Ομοίως δεν περιλαμβάνονται και οι εναπομείνασες δόσεις φόρου εισοδήματος.

  2. Αν κάποιοι είχαν κάνει τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» με τις 48 δόσεις και ζητήσουν έως 31 Μαρτίου να μεταπηδήσουν στη νέα με τις 100, θα έχουν τα ευεργετήματα του νέου νόμου (επιτόκια και έξτρα μειώσεις 20%) από τον Απρίλιο του 2015. Αν θέλουν να έχουν την έκπτωση νωρίτερα, πρέπει να κάνουν αίτηση στην ΔΟΥ.

  3. Επιτρέπεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος η μεταπήδηση από ένα «πακέτο» δόσεων της ρύθμισης σε άλλο, αλλά μόνο για πιο σύντομη εξόφληση με λιγότερες δόσεις (πχ σε 48 από 72). Καταργείται η δυνατότητα να μεταπηδήσει κάποιος (πχ επειδή αντιμετωπίζει απρόοπτες δυσκολίες) σε «πακέτο» με περισσότερες δόσεις (πχ από πρόγραμμα σε 48 δόσεων σε 72).

  Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει ότι:

  – Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών (η ρύθμιση των 12 δόσεων που είχε θεσπιστεί το καλοκαίρι) κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

  – Έπειτα από επιλογή του οφειλέτη ρυθμίζονται:

  i) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή

  ii) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

  Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

  – Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» (12 δόσεις) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής τυγχάνουν αναδρομικά των εκπτώσεων και των πρόσθετων ευεργετημάτων της παρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 (σ.σ.: πρόκειται για τη ρύθμιση των 100 δόσεων).

  Ειδικότερα για τους οφειλέτες που επιλέξουν να υπαγάγουν την εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή τους στη ρύθμιση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014, οι ανωτέρω εκπτώσεις δύνανται να χορηγηθούν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης αυτής.

  Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 θεωρείται ότι συνεχίζουν τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» με τα ευεργετήματα της παρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014, τα οποία θα υπολογιστούν μαζικά από την 1η Απριλίου 2015.

  fek

  Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες που θα προχωρήσουν σε ρύθμιση

  Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

  i) δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή

  ii) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή

  iii) έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

  Διαβάστε την απόφαση εδώ

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Η Κίνα ξανά μπροστά στον κίνδυνο του κορωνοϊού. Σε λοκντάουν για πρώτη φορά χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

  Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έθεσε σήμερα σε λοκντάουν μια από τις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες συνοικίες της χερσονήσου Κοουλούν, λέγοντας ότι οι 10.000...

  Νορβηγία: Σκληρό lockdown στο Όσλο λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

  Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, και εννέα γειτονικοί του δήμοι θα επιβάλουν τα πιο σκληρά μέτρα lockdown που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στη...

  Μετακίνηση εκτός νομού: Προθεσμία 72 ωρών για φοιτητές – Τα απαραίτητα έγγραφα

  Τη δυνατότητα να μετακινηθούν εκτός νομού έδωσαν οι Αρχές στους φοιτητές, παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης μετακίνησης. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που...

  Τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοΐού ανακοίνωσε ο Γεραπετρίτης

  Για πλέγμα προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας παράλληλα τη...

  Καρά Τεπέ: «Κάτω από τα διεθνή όρια τα επίπεδα μόλυβδου» δηλώνει το Υπουργείο μετανάστευσης

  Σε δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για ανησυχία δηλητηρίασης από μόλυβδο στο καμπ του Καρα Τεπέ, απαντάει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το ζήτημα είχε...