0:34 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Η φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, δικάζεται σήμερα γιατί είχε κατηγορήσει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών που θέτουν υπό κράτηση.

Η δίκη της Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία το 2023 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της ξεκινά σήμερα. Αφορμή στάθηκε ένα ηχητικό μήνυμα που είχε μοιραστεί τον Απρίλιο, με το οποίο κατήγγειλε «γενικευμένο πόλεμο εναντίον των γυναικών» στην Ισλαμική Δημοκρατία και κατηγορείται πως επιδόθηκε σε «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος».

Σύμφωνα με την οικογένειά της Ναργκίς Μοχαμαντί, η ίδια ανέφερε πως η δίκη θα έπρεπε να είναι ανοικτή για το κοινό, ώστε «αυτόπτες μάρτυρες και οι επιζήσασες να μπορέσουν να καταθέσουν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται από το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε βάρος γυναικών» στις ιρανικές φυλακές. Στο ηχητικό μήνυμά της, παρότρυνε τις Ιρανές να μοιράζονται στοιχεία για τις συλλήψεις τους και τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίστανται μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην στην Ντίνα Γαλιμπάφ, δημοσιογράφο και φοιτήτρια, η οποία σύμφωνα με ΜΚΟ συνελήφθη αφού κατηγόρησε μέσω των social media μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πως της πέρασαν χειροπέδες και της επιτέθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια προηγούμενης σύλληψής της στο μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές του Ιράν εντείνουν την καταπίεση των γυναικών, χρησιμοποιώντας ιδίως συστήματα βιντεοπαρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται πως η 52χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί, έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένα από όταν ήταν 25 χρονών, εξαιτίας της στράτευσής της εναντίον του εξαναγκασμού των γυναικών να φορούν μαντίλα και εναντίον της ποινής του θανάτου. Κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης από τον Νοέμβριο του 2021 και δεν έχει δει τον σύζυγό και τα δίδυμα παιδιά της που ζουν στο Παρίσι εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών κατά της καταπίεσης»

Ναργκίς Μοχαμαντί σταμάτησε την απεργία πείνας μετά την ικανοποίηση του αιτήματός της

Νόμπελ Ειρήνης: Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας