19:05 Σάββατο 13 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Βόρεια Μακεδονία

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Βόρεια Μακεδονία

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Βόρεια Μακεδονία ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου και των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE εξέλεξαν τους υποψηφίους τους στις προεδρικές εκλογές.

Υποψήφιος του SDSM θα είναι εκ νέου ο νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, ενώ υποψήφια του VMRO-DPMNE θα είναι και πάλι η βουλευτής του κόμματος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Συνολικά, επτά θα είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ως υποψήφιος του μεγαλύτερου και συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και ο δημοφιλής δήμαρχος του Κουμάνοβο (δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Βόρειας Μακεδονίας), Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από τον πρώτο γύρο πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που σχεδόν αποκλείεται, οπότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 8 Μαϊου, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στη δεύτερη θέση του πρώτου γύρου αναμένεται να βρεθεί ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έχει περιορισμένες εξουσίες και εκτελεί κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντα.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Μάιο του 2019, ως κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI. Ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει στις εκλογές εκείνες της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου, όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις φέρουν το VMRO-DPMNE να προηγείται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά του κυβερνώντος SDSM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Επιδημία διαφθοράς” στη Βόρεια Μακεδονία καταγγέλει η πρέσβης των ΗΠΑ

Σερβία – Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν μνημόνιο για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας