16:30 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σένγκεν και πανδημία: Προβλήματα μετά τους εντατικούς ελέγχους στα σύνορα 9 χωρών

Σένγκεν και πανδημία: Προβλήματα μετά τους εντατικούς ελέγχους στα σύνορα 9 χωρών

Η κατάσταση της υγείας που έχει προκληθεί στην Ε.Ε από την πανδημία σε συνδυασμό με τα νέα στελέχη και τις μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί, ώθησε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε, που συμμετέχουν στον ενιαίο χώρο του Σένγκεν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων και μεταλλάξεων του ιού.

Και ενώ η πλειονότητα των χωρών της περιοχής Σένγκεν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ είχε επιβάλει κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας ελέγχους ή ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων την άνοιξη του 2020 , οι έλεγχοι αυτοί καταργήθηκαν λίγο αργότερα λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας αλλά και εξαιτίας της παραδοχής ότι με το κλείσιμο των συνόρων δεν σταματά ο ιός.

Ωστόσο, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι συνοριακοί έλεγχοι επανήλθαν σε εννέα τουλάχιστον χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του COVID-19, αφού οι υγειονομικές αρχές τους έκριναν απαραίτητους για τον έλεγχο της κατάστασης.

Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των εννέα χώρων που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους είναι η Αυστρία, που διεξάγει εντατικούς ελέγχους με τη Σλοβακία και την Τσεχία. Το Βέλγιο πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα σύνορα Σέγκεν για είσοδο πολιτών από γειτονικές χώρες, η Δανία θα συνεχίσει τους ελέγχους έως τις 11 Μαΐου σε όλα τα εσωτερικά σύνορα, η Φινλανδία θα διεξάγει ελέγχους έως τις 25 Φεβρουαρίου, η Γερμανία συνεχίζει τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία εξαιτίας του φόβου εισαγωγής νέων κρουσμάτων των μεταλλάξεων, ενώ ελέγχους διεξάγουν επίσης η Ουγγαρία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Επιπλέον, οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα εφαρμόζονται εκτός από την αναχαίτιση της πανδημίας και ενάντια σε τρομοκρατικές απειλές. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται από έξι χώρες μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία. Οι έλεγχοι αποδίδονται στον κίνδυνο που σχετίζεται με τρομοκράτες και το οργανωμένο έγκλημα, και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η εντατικοποίηση προκαλεί αρρυθμίες

Ωστόσο η εντατικοποίηση των ελέγχων έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των εμπορευματικών μεταφορών και στους διασυνοριακούς εργαζόμενους που πολλές φορές λόγω γειτνίασης, συνοριακών περιοχών ζούνε στην μια χώρα και εργάζονται στην άλλη.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον γερμανικό τύπου, εξαιτίας των ελέγχων δεν επιτράπηκε –απουσία και των απαιτούμενων τεστ κορονοιού-, η είσοδος σε τουλάχιστον 14.445 άτομα, εκ των οποίων 4000 μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Δεν έγινε γνωστό αν μεταξύ αυτών των ατόμων ήταν και επαγγελματίες μεταφορών.

Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου αντιδρά

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν πάντως προειδοποίησε για ένα νέο πιθανό κλείσιμο των συνόρων απευθυνόμενος και στην Γερμανία. Συμφώνησε μεν πως θα πρέπει να γίνονται τεστ εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού, «αλλά πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινούμενοι μπορούν να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους χωρίς περιορισμούς». Τόνισε ότι το Λουξεμβούργο εξαρτάται από διασυνοριακούς μετακινούμενους, αφού το 60% των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τις εγκαταστάσεις φροντίδας είναι διασυνοριακοί μετακινούμενοι. «Εάν αυτοί οι ταξιδιώτες δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν, τότε το σύστημα υγείας στο Λουξεμβούργο θα καταρρεύσει» κατέληξε ο ίδιος.

Η επιστολή των επιτρόπων της ΕΕ

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενεργήσουν από κοινού. Σε επιστολή οι αρμόδιοι Επίτροποι της ΕΕ Ντιντιέ Ρεϊντερς και Ίλβα Γιόχανσεν προτρέπουν τα κράτη μέλη της ΕΕ πρωτίστως να μην διαταραχθεί η κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά. Πρέπει να αποφευχθεί, όπως τονίζουν, το κλείσιμο των συνόρων ή οι μονομερείς απαγορεύσεις εισόδου, σημειώνοντας ότι τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν σε επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές συστάσεις στα τέλη Ιανουαρίου, με αφορμή την απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των νέων παραλλαγών του ιού. Ωστόσο, αυτές δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

«Μόνο συνεχίζοντας να ενεργούμε από κοινού, με πνεύμα συντονισμού και αλληλεγγύης, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση» τονίζουν οι επίτροποι στην επιστολή τους. Η προσέγγιση αυτή επιδιώκει μια ισορροπία. Αφενός, την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και από την άλλη πλευρά, στοχευμένες εξαιρέσεις για τη διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Αυτή η ισορροπία, ωστόσο, εξαρτάται από τις ενέργειες κάθε μεμονωμένης χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Κινσάσα σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ

OHE: Η πανδημία ως πρόσχημα για την καταστολή των «φωνών της διαφωνίας» και την φίμωση των μέσων ενημέρωσης

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας