More

  Γιατί οι γυναίκες δεν έχουν όρεξη για σεξ; Ίσως και για αυτό να φταίει …”άνδρας”

  Και όμως ίσως και για αυτό να φταίει …”άνδρας”!  Μια νέα έρευνα ανέδειξε το γεγονός ότι η κατεξοχήν «ανδρική ορμόνη», η τεστοστερόνη, ενδεχομένως να επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών

  Η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας είναι μία από τις πιο συχνές δυσλειτουργίες μεταξύ των γυναικών, ενώ μία στις 10 γυναίκες απογοητεύονται λόγω της μειωμένης λίμπιντο. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine εξέτασε τους παράγοντες πίσω από αυτό το φαινόμενο σε γυναίκες ηλικίας 19-58 ετών και ανέδειξε το γεγονός ότι η κατεξοχήν «ανδρική ορμόνη», η τεστοστερόνη, ενδεχομένως να επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών, η οποία εξαρτάται γενικότερα τόσο από ψυχολογικούς όσο και από κοινωνικούς παράγοντες.

  Η επιθυμία είναι κάτι παραπάνω από βιολογία

  Η νέα αυτή μελέτη, η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις 428 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών από τη Δανία, υπογραμμίζει το γεγονός ότι το σεξ και η επιθυμία είναι κάτι περισσότερο από ορμόνες και βιολογία. «Η σεξουαλικότητα είναι ένας πολύπλοκος δεσμός, όπου βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν το δικό τους ρόλο. Αυτή η πολυπλοκότητα θα πρέπει βέβαια να αποτυπώνεται τόσο στην αξιολόγηση όσο και στην θεραπεία των γυναικών που παραπονιούνται για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας», αναφέρει ο καθηγητής σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aalborg, Christian Graugaard.

  Μετρήσεις τεστοστερόνης μεταξύ των γυναικών

  Οι γυναίκες απάντησαν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις σχέσεις, την ψυχική κατάσταση και τη σεξουαλική τους λειτουργία, όπως το αν βίωναν μειωμένες σεξουαλικές ορμές ή όχι.

  «Η μειωμένη επιθυμία δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για όλες τις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται ως σεξουαλική διαταραχή μόνο όταν η γυναίκα νιώθει απογοητευμένη από το γεγονός αυτό», τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στην Κλινική Σεξολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, Sarah Wåhlin-Jacobsen.

  Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των γυναικών σχετικά με τη λίμπιντό τους με την ποσότητα της τεστοστερόνης στο αίμα τους, της ορμόνης που συχνά αναφέρεται ως η «ανδρική ορμόνη του σεξ», παράγεται όμως φυσιολογικά σε μικρότερες ποσότητα και στις γυναίκες.

  Ο ρόλος της τεστοστερόνης στη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών

  Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της τεστοστερόνης τόσο στη γυναικεία όσο και στην ανδρική ερωτική επιθυμία. Όταν η συγγραφέας διεξήγαγε την πρώτη της μελέτη πάνω στο θέμα, εξέτασε μια ομάδα γυναικών και ανακάλυψε ότι υπήρχε ένας συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και του βαθμού σεξουαλικής επιθυμίας που ένιωθε μια γυναίκα.

  Στη νέα μελέτη, όμως, η Δρ. Wåhlin-Jacobsen επικεντρώθηκε στις γυναίκες που ένιωθαν απογοήτευση εξαιτίας της έλλειψης σεξουαλικής επιθυμίας, οι οποίες και χαρακτηρίστηκαν ως σεξουαλικά δυσλειτουργικές. Τότε ήταν, μάλιστα, που ο ρόλος της τεστοστερόνης στη γυναικεία λίμπιντο έγινε ασαφής, καθώς δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στα επίπεδα τεστοστερόνης των γυναικών που είχαν μειωμένες σεξουαλικές ορμές και απογοητεύονταν από αυτό και σε εκείνες που λειτουργούσαν φυσιολογικά. «Πιθανότατα στο στάδιο αυτό, η διάρκεια μιας σχέσης και τα συμπτώματα της κατάθλιψης να παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο», σημειώνει η συγγραφέας.

  Η σεξουαλική επιθυμία εξαρτάται από τον ερωτικό σύντροφο
  Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι σεξουαλικές ορμές μιας γυναίκας ίσως να σχετίζονται με την ικανότητα του συντρόφου τους να αποδώσει τα επιθυμητά. Όπως παρατηρήθηκε στην έρευνα, όταν ο άνδρας αντιμετώπιζε σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, η γυναίκα ήταν λιγότερο πιθανό να έχει προβλήματα με τη λίμπιντό της.

  «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ο σύντροφός τους είχε σεξουαλικά προβλήματα είχαν περίπου μειωμένο στο μισό κίνδυνο να βιώσουν χαμηλότερες σεξουαλικές ορμές. Η θεωρία μας είναι ότι όταν ο άνδρας αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, η γυναίκα δεν νιώθει ότι οι σεξουαλικές της ανάγκες ικανοποιούνται. Βιώνει, λοιπόν, ένα είδος υφέρπουσας σεξουαλικής ανάγκης, γι’αυτό και αναφέρει μεγάλη ερωτική επιθυμία», αναφέρουν οι ερευνητές.

  Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αντίληψη σχετικά με το τι ορίζεται ως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Πρόκειται για ένα πολύ υποκειμενικό ζήτημα που εξαρτάται από τη συχνότητα με την οποία πραγματοποιείται το σεξ. Η ψυχική κατάσταση παίζει, τέλος, εξίσου σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών, υποστηρίζει η μελέτη.

  πηγή: ygeiamou.gr

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Πρωτοδικείο: Όρισε νέα διοίκηση στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων – τα ονόματα

  Την προσωρινή διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έως ότου διενεργηθούν οι εκλογές του Σωματείου, όρισε με προσωρινή διαταγή η πρόεδρος Πρωτοδικών Ειρήνη Τσέπη....

  Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο “Δράκος του Κάβου”

  Την απολογία του έδωσε σήμερα ο Δημήτρης Ασπιώτης, γνωστός πλέον και ως “Δράκος του Κάβου” ή “Δράκος της Κέρκυρας”, στην Ανακρίτρια Πρωτοδικών της Κέρκυρας, σχετικά...

  Επιστολή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

  Συνεχίζοντας τις διπλωματικές της ενέργειες η χώρα μας, επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για...

  Δολοφονία Φλόιντ: Δεν ήταν ασφυξία – Τι δείχνει το τελικό ιατρικό πόρισμα

  Για ένατη συνεχόμενη μέρα βγήκαν οι αμερικανοί πολίτες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ με αφορμή...

  Ένας στους τρεις πολίτες δεν ανησυχεί πια για την πανδημία λέει νέα έρευνα

  Χαλάρωση μετά τα περιοριστικά μέτρα, κατακόρυφη μείωση της ανησυχίας για τον κορωνοϊό αλλά και πολύ μεγάλη αύξηση της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος υγείας και...