More

  «Σφίγγει» ο κλοιός για τον ∆. Ντζανάτο

  Σε περιπέτειες έχει μπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω του ελέγχου που διενεργεί για την υπόθεση της Creta Farms, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα στοιχεία του ελέγχου αγγίζουν και τους ορκωτούς ελεγκτές της τελευταίας πενταετίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο ∆ημήτρης Ντζανάτος, πρόεδρος σήμερα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων και συνταξιούχος ορκωτός ελεγκτής.

  Tου ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
  Πέραν των διοικητικών κυρώσεων δρομολογούνται και ποινικές… Με ευθύνη του γίνονταν λογιστικές αλχημείες και σωρεία παρανομιών. Αφόρητες πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο δέχεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Πέραν του κυρίου Ντζανάτου περιλαμβάνεται και η σύζυγός του κυρία Μαρίνα Χρυσανθοπούλου, η οποία κληρονομικώ δικαίω ανέλαβε τον έλεγχο της Creta Farms – μετά τη συνταξιοδότηση Ντζανάτου.

  Υπηρεσίες

  Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να περιόρισαν τον έλεγχο στα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς το έργο τους θα καθίστατο δυσχερές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπολόγισαν τις πολιτικές παρενέργειες που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη υπόθεση.

  Και οι «παρενέργειες» είναι ότι ο κ. Ντζανάτος, που με ευθύνη του γίνονταν λογιστικές αλχημείες αλλά και παρανομίες, όπως η ανάληψη χρημάτων από τους βασικούς μετόχους και εν συνεχεία το κλείσιμο των απαιτήσεων με τριγωνικές συναλλαγές, κινδυνεύει να τιμωρηθεί για χειραγώγηση, γεγονός που πέραν των όποιων διοικητικών κυρώσεων επισύρει και ποινικές ευθύνες.

  Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναστάτωση καθώς στελέχη της αντιλαμβάνονται ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να ανακληθεί και από την άλλη γίνονται δέκτες πιέσεων σε πολιτικό επίπεδο, ειδικά μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών.

  Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί η συνήθης για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τακτική της κωλυσιεργίας της διαδικασίας και σύνταξης του οριστικού πορίσματος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εποπτική Αρχή παραπέμπει μια υπόθεση στις καλένδες και επιβάλλει ποινές μετά από πολλά χρόνια, ώστε να μην έχει και ευθύνες ή να αποφύγει τις ευθύνες, ή δεν επιβάλλει καθόλου ποινές.

  Χαρακτηριστική, άλλωστε, αυτής της τακτικής είναι η υπόθεση Marfin, όπου εμπλεκόμενος είναι ο νέος επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ. Ευθύμης Μπουλούτας και η οποία εκκρεμεί αρκετά έτη.

  Κωλυσιεργία

  Όμως το πρόβλημα της Επιτροπής μπορεί και να μην ξεπεραστεί με την τακτική της κωλυσιεργίας, καθώς η υπόθεση της Creta Farms έχει λάβει και ποινικές διαστάσεις λόγω των μηνύσεων και αναφορών ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που έχει υποβάλει ο μέτοχος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος ∆ομαζάκης, ο οποίος έχει στραφεί τόσο κατά του κ. Ντζανάτου όσο της Grant Thornton, μέτοχος της οποίας ήταν ο κ. Ντζανάτος και σήμερα η σύζυγός του.

  Επιπλέον, η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει λάβει γνώση πορίσματος δικανικού ελέγχου της Deloitte, στο οποίο καταγράφεται πλήθος στοιχείων που ενοχοποιούν την ελεγκτική διαδικασία Ντζανάτου στην Creta Farms.

  Ο έλεγχος μεταξύ άλλων εντόπισε τουλάχιστον 12 εταιρείες που είχαν σχέση με τους βασικούς μετόχους και συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά ποτέ δεν γνωστοποιήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις. Εντοπίστηκαν εκροές από την Εταιρεία προς τον Εμμανουήλ Στ. ∆οµαζάκη, συνολικού ποσού 1.338.449 ευρώ, και εκροές από την Εταιρεία προς τον Κωνσταντίνο ∆οµαζάκη, συνολικού ποσού 1.563.095 ευρώ, μέσω δοσοληπτικών λογαριασμών που έκλειναν με περίπλοκες λογιστικές εγγραφές και απομειώνονταν τεχνηέντως τα ποσά των απαιτήσεων της Εταιρείας κατά αμφοτέρων των βασικών μετόχων. Πέραν τούτου δεν είχε γίνει απομείωση θυγατρικών άνω των 30.000.000 ευρώ με επιχειρήματα business plan που βασίζονταν σε ανύπαρκτα στοιχεία, ενώ ποτέ δεν ενοποιήθηκε η συγγενής εταιρεία Ευρωκρέτα, παρότι από το 2007 χρωστούσε στην εισηγμένη πάνω από 8.000.000 ευρώ.

  Χαρακτηριστική του ελεγκτικού έργου Ντζανάτου είναι η περίφημη υπόθεση Novaplot. Για τη Novaplot, η έρευνα της Deloitte κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι συνδεδεμένη οντότητα της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, γιατί οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας ασκούν έλεγχο (control) σε αυτήν ως τελικοί δικαιούχοι. Οπότε οι συναλλαγές της εταιρείας με τη Novaplot θα έπρεπε να γνωστοποιούνται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, πράγμα που δεν είχε γίνει στην περίοδο Ντζανάτου. Για τη Novaplot επιβεβαιώθηκε ότι εμφανίστηκε σύμβαση με το αυτό αντικείμενο σε διάφορους χρόνους και με διάφορες υπογραφές, με χρηματοροή από την Creta στη Novaplot και από εκεί σε προσωπικούς λογαριασμούς του μετόχου της εταιρείας κ. Μάνου ∆ομαζάκη.

  Deloitte

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της Deloitte ολοκληρώθηκε κατά το ένα σκέλος του και όχι στο σύνολό του με βάση την αρχική εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς η εταιρεία δεν πληρώθηκε για να τον ολοκληρώσει.

  Εξαπάτηση

  Το σκέλος που δεν υλοποιήθηκε αφορούσε σε έλεγχο των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να ελεγχθούν αλληλογραφίες και εντολές που δίνονταν και ουσιαστικά να πιστοποιηθούν οι ένοχοι στην εξαπάτηση των μετόχων της εταιρείας και η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και η μη ολοκλήρωση του ελέγχου καθιστά υπόλογη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεδομένου ότι ήδη από την πρώτη φάση του ελέγχου προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία και για τη δράση των ορκωτών ελεγκτών, δηλαδή του κ. Ντζανάτου και της συζύγου του, αλλά και της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton, η οποία έχει σήμερα συμβουλευτικό ρόλο στην κυβέρνηση.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΕΟΔΥ – Π. Αρκουμανέας: Σε μερικές εβδομάδες βγάζουμε τις μάσκες

  Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία είναι πολύ ανθεκτικότερη στην πρώτη δόση του εμβολίου, όχι όμως και στη δεύτερη, τόνισε...

  Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: H δημόσια έκκληση της μητέρας της Καρολάιν – Γιατί δεν πάει στο μνήμα του παιδιού της

  Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η μητέρα της 20χρονης Καρολάιν όπως είναι λογικό μετά την αποκάλυψη πως τελικά ο σύζυγός της Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ήταν ο...

  Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

  "Χρειαζόμαστε περισσότερο Ευρώπη για τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της...

  ΥΠΑ: Παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών για προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα

  Παρατείνονται έως το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, οι αεροπορικές οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εξωτερικού και προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού...

  Νίκος Μωραΐτης: Σάλος με το tweet για Μενδώνη και Παναγιωταρέα στο ντεφιλέ του Dior

  Σάλο έχει προκαλέσει στα social media η ανάρτηση που έκανε ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης για τις εμφανίσεις της Λίνας Μενδώνη και της Άννας Παναγιωταρέα, στην...