18:28 Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Σφοδρή επίθεση Μ. Βορίδη σε ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδεύει απόδημους, προτείνει ψήφο δύο ταχυτήτων

Σφοδρή επίθεση Μ. Βορίδη σε ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδεύει απόδημους, προτείνει ψήφο δύο ταχυτήτων

«Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αρθούν οι περιορισμοί και να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Ναι ή όχι; Από αυτό το αμείλικτο ερώτημα δεν πρόκειται να ξεφύγει». Με αυτή την κατακλείδα και με εστιασμένα τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έκλεισε την πρώτη μέρα συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ο κ. Βορίδης εξαπέλυσε σφοδρή μονόπλευρη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για προσπάθεια εξαπάτησης των αποδήμων, προτείνοντας ψήφο δύο ταχυτήτων.

Επικαλούμενος τις θέσεις που εξέφρασε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε ομογενειακό έντυπο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βορίδης απέρριψε τις κατηγορίες για επικοινωνιακή προσπάθεια εντυπωσιασμού της κυβέρνησης και κάλεσε τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι ξεκάθαροι στις θέσεις τους.

«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την αναμέτρηση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Λέτε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή τη στιγμή. Εσείς όμως έχετε ανοίξει το θέμα. Ένα στέλεχος σας, όχι τυχαίο αλλά αρμόδιο για τους απόδημους, κάνει μια πολύ σαφή κατηγορηματική δήλωση. Δεν είναι κάτι που λέγεται χαλαρά, έχει φόρτιση. Όταν ερωτάται η κ. Τζάκρη αν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης για άρση τω ν περιορισμών απαντά: Εμείς ζητήσαμε να ψηφίσουν οι απόδημοι και όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για άρση των περιορισμών αλλά θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα πάρετε τη κυβέρνηση. Εμείς τους καταργούμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Στο σημείο αυτό, αντέδρασε έντονα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος του συνέστησε να αποχωρήσει από την αίθουσα για να τηρηθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί της Βουλής καθώς δεν είναι μέλος της Επιτροπής

Ο υπουργός Εσωτερικών αφού έκανε λόγο για «Πολάκιο ταραχή», συνέχισε, απευθυνόμενος πάντα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τους είπατε ποτέ ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας;». Ο κ. Βορίδης καταλόγισε σκόπιμη ασάφεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν καταλαβαίνω τη θέση σας. Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα δεν είναι αρκετό, θέλω να τους διευκολύνω με περιορισμούς, όπως να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, να έχουν δύο χρόνια φορολογική δήλωση. Εσείς λέτε χωρίς κανένα περιορισμό. Το ίδιο λένε το ΚΙΝΑΛ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜέΡΑ25. Γιατί λοιπόν δεν συμφωνούμε σε αυτό το θέμα; Ποιους διευκολύνουμε είναι το θέμα. Όλοι οι υπόλοιποι λένε χωρίς περιορισμούς. Τώρα είμαστε στο πώς τους διευκολύνουμε. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί».

Και ο κ. Βορίδης συνέχισε:

«Αφού συμφωνήσουμε ποιους διευκολύνουμε να συζητήσουμε και πως θα εκπροσωπούνται. Θα είναι 4, 15, 3 βουλευτές; Πάμε τότε να συζητήσουμε πως ψηφίζουν και πού και αν θα είναι ή όχι και πόσες οι εκλογικές περιφέρειες ή αν θα είναι στο επικρατείας. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση που μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, μπορούμε να άρουμε όλους τους περιορισμούς και να δούμε τα υπόλοιπα. Να αλλάξουμε τη διάταξη που συμφωνούμε; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε».

«Εμείς λέμε οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα και να έχουν δικαίωμα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Εσείς λέτε να ψηφίζουν αλλά να μην συμμετέχουν ισότιμα και να μην λαμβάνεται υπόψη η ψήφος τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. ‘Αρα θέλετε μια ψήφο δύο ταχυτήτων. Μία που μετράει και μία που δεν μετράει», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

«Τα πράγματα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Και όλοι πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί», κατέληξε ο κ. Βορίδης. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι φορέων από τον απόδημο ελληνισμό στους οποίους έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραμέως: Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για τις προαγωγικές εξετάσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας