22:41 Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Σιδηρούς Θόλος : To υπερόπλο του Ισραήλ που αναχαιτίζει τις ρουκέτες της Χαμάς

Σιδηρούς Θόλος : To υπερόπλο του Ισραήλ που αναχαιτίζει τις  ρουκέτες της Χαμάς

Το «Kippat Barzel» («Iron Dome»), “σιδηρούς θόλος” όπως ονομάζεται το σύστημα στα Εβραϊκά, χρησιμοποιείται για περισσότερα από δέκα χρόνια – και προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ από εισερχόμενες ρουκέτες και χειροβομβίδες.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα με στόχο την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, όπως και αυτοσχέδιων ρουκετών της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και αποτελεί ένα από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που προστατεύουν το Ισραήλ, απαρτίζοντας μία αντιπυραυλική «ομπρέλα» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

O «Σιδηρούς Θόλος» δημιουργήθηκε το 2006, στη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο.

Τότε η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς με τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών της (εκτιμάται πως έφτασαν τις τέσσερις χιλιάδες) με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ανατεθεί στη «Rafael Advanced Defense Systems» η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Το «Iron Dome» ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα. Μπορεί να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η ρουκέτα και αν εκτιμάται πως θα πλήξει σημαντικό στόχο στείλει ένα πύραυλο να την αναχαιτίσει.

Το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος φτάνει στο 90%. Αυτός ήταν και ο λόγος που το 2019 οι ΗΠΑ αγόρασαν το σύστημα αυτό από το Ισραήλ και την δημόσια επιχείρηση Rafael Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του, καθώς κάνουν λόγο για επιτυχείς αναχαιτίσεις στο 90% των επιθέσεων.

Διαβάστε επίσης 

Γάζα: Κτήριο 13 ορόφων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση

Ισραήλ: Η χώρα βυθίζεται στον παραλογισμό της βίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας