1:27 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σήφης Βαλυράκης: Ανατροπή – έκπληξη στην υπόθεση του θανάτου του

Σήφης Βαλυράκης: Ανατροπή – έκπληξη στην υπόθεση του θανάτου του

Η «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» φέρνει σήμερα στο φώς φωτογραφία ντοκουμέντο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των δυο ψαράδων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά του πρώην υπουργού!

Η φωτογραφία ντοκουμέντο ,που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δείχνει ότι το αυτοκίνητο ενός από τους δύο κατηγορούμενους (Β) είναι σταθμευμένο στο λιμανάκι του νησιού των Ονείρων ,πολύ κοντά στο σκάφος τους(Α) 55 λεπτά πριν το μοιραίο επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο τον Σήφη Βαλυράκη. Με κόκκινο κύκλο (Γ) επισημαίνεται η θέση του πρώτου μάρτυρα που είδε το επεισόδιο  – Σε κύκλο βρίσκεται το σημείο που έχει σταθμεύσει το Ι.Χ. του. Με  κύκλο (Δ) είναι επισημασμένη η θέση του βασικού μάρτυρα (και άλλων δύο ατόμων)

Σήφης Βαλυράκης

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Φωτογραφία ντοκουμέντο που, σύμφωνα με συγγενείς του Σήφη Βαλυράκη, ανατρέπει τον βασικό ισχυρισμό των δύο ψαράδων οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Σήφη Βαλυράκη αποκαλύπτει αποκλειστικά η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Πρόκειται για μία από τις λήψεις που έκανε τυχαία ένας γιατρός με drone την ημέρα του θανάτου του πρώην υπουργού και η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της δικογραφίας.

Η φωτογραφία αυτή ελήφθη στις 11.15 π.μ. της 24ης Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τους συγγενείς του Σήφη Βαλυράκη δείχνει ότι το αυτοκίνητο ενός από τους δύο ψαράδες οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο του πρώην υπουργού είναι σταθμευμένο πρόχειρα μέσα στο μικρό λιμανάκι της Ερέτριας, πολύ κοντά στο σκάφος τους!

Υπενθυμίζεται ότι ο 78χρονος βγήκε για ψάρεμα στις 12 το μεσημέρι εκείνης της Κυριακής και το επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατό του συνέβη επτά με 10 λεπτά αργότερα (δηλαδή κάπου 55 λεπτά πριν τραβηχτεί η συγκεκριμένη φωτογραφία).

Στις καταθέσεις τους οι δύο κατηγορούμενοι, που έχουν πάρει προθεσμία να απολογηθούν, ισχυρίστηκαν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα δεν βγήκαν από τα σπίτια τους.

Στην εικόνα-ντοκουμέντο φαίνεται ακόμα το αυτοκίνητο του πρώτου αυτόπτη μάρτυρα, το σημείο στο οποίο κινήθηκε και οι θέσεις των υπόλοιπων ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον συγκεκριμένο χώρο. Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Το σώμα του πρώην υπουργού εντοπίστηκε στα βράχια ενός μικρού νησιού στην περιοχή που ονομάζεται «Πεζονήσι» ή «Νησί των Ονείρων». Φορούσε καταδυτική στολή και βρέθηκε ένα μίλι μακριά από το σκάφος του. Από την πρώτη στιγμή κάποιοι κατέθεσαν ότι τον είδαν να διαπληκτίζεται με κάποιους ψαράδες.

Συγγενείς και δικηγόροι της οικογένειας έχουν δηλώσει ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και οι μαρτυρίες αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και ότι πιστοποιείται η εμπλοκή των κατηγορουμένων.

Θανάσης Παπαθεοδώρου – Κουνιάδος Σήφη Βαλυράκη: «Εικόνες ντοκουμέντα»

Θανάσης Παπαθεοδώρου

«Τις φωτογραφίες αρχικά τις προσκόμισαν στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι θέλοντας να δείξουν ότι το σκάφος τους ήταν στο λιμάνι. Αρχικά μας έδωσαν κάτι ασπρόμαυρες πολύ κακής ποιότητας. Την πάτησαν όμως. Εμείς βρήκαμε τις πρωτότυπες, τις αναλύσαμε και διαπιστώσαμε ότι το αυτοκίνητο του ενός από τα αδέλφια Ε. είναι σταθμευμένο πολύ κοντά στο σκάφος τους παρά το ότι κατέθεσαν οι ίδιοι και συγγενικά τους πρόσωπα ότι δεν βγήκαν από τα σπίτια τους εκείνη την ημέρα», αναφέρει στην «Μ» ο αδελφός της Μίνας Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου. Στις φωτογραφίες φαίνονται και αυτοί τους οποίους αρχικά προσπάθησαν να περάσουν ως «ψευδομάρτυρες» μας λέει.

Στα χέρια του ανακριτή βρίσκονται και δύο ακόμα φωτογραφίες τις οποίες παρουσιάζει η «ΜΠΑΜ».

Απεικονίζουν το σκάφος των δύο αδελφών τον Σεπτέμβριο του 2021 με τα δορυφορικά συστήματα να λείπουν. Αντίθετα, σε φωτογραφία από τον Οκτώβριο του 2021 φαίνεται ότι όλα αυτά τα συστήματα του σκάφους έχουν επανατοποθετηθεί. «Τα έβγαλαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους», μας λέει ο κουνιάδος του εκλιπόντα Σήφη Βαλυράκη.

Μηνύσεις

Η οικογένεια του πρώην υπουργού θα κινηθεί δικαστικά μέσα στις επόμενες ημέρες κατά όσων ψευδομαρτύρησαν στην υπόθεση.

Στο στόχαστρο μεταξύ άλλων θα μπουν και οι δύο ιατροδικαστές που εξέτασαν αρχικά τη σορό του Σήφη Βαλυράκη. Ο Νίκος Καλόγρηας και η γνωστή από την υπόθεση της Πάτρας, Χριστίνα Τσάκωνα.

«Τους ρωτούσε ο ανακριτής για το αν τα τραύματα του Σήφη Βαλυράκη έγιναν από προπέλα ή όχι και έλεγαν ότι δεν αποδεικνύεται επιστημονικά. Αυτό έχει ήδη αποκλειστεί από την τεχνική έκθεση του πραγματογνώμονα Αναστάσιου Δέδε, ότι δεν μπορεί να υπήρξε επαφή με την προπέλα γιατί υπήρχε το πτερύγιο», μας είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Μάρτυρας «κλειδί»

Ο Β.Α., ο δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που πριν από έναν χρόνο περίπου είχε μιλήσει αποκλειστικά στην «Μ», είναι ένα από τα άτομα που σύμφωνα με την κατάθεσή του βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή και απεικονίζεται στη λήψη του drone. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κατονόμασε στις Αρχές τους δύο κατηγορουμένους ως υπεύθυνους για το επεισόδιο το οποίο οδήγησε στον θάνατο τον πρώην υπουργό. Ο άνδρας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να σωπάσει, όπως μας λέει: «Με χτύπησαν για να με τρομοκρατήσουν. Ήταν πέντε άτομα, οι τέσσερις μου επιτέθηκαν και με χτυπούσαν. Μου φώναζαν: «Πρόσεχε …, τι θα πεις εκεί που θα πας και πώς θα το πεις».

Όπως μας είπε, ακόμα και τώρα παραμένει στόχος ειρωνικών σχολίων από άτομα φίλα προσκείμενα στους δύο κατηγορουμένους. Στη συνέντευξη στην «Μ» τον Μάιο του 2021 είχε πει ότι ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του δέχονται αφόρητες πιέσεις και απειλές, ύστερα από την κατάθεσή του στη ΓΑ∆Α για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Στην κατάθεσή του στον ανακριτή ο μάρτυρας είπε ότι βρισκόταν στο Πεζονήσι της Ερέτριας σχεδόν 150 μέτρα μακριά από το σημείο που χάθηκε ο πρώην υπουργός. Αρχικά είπε ότι είδε το λευκό σκάφος το οποίο «καθάριζε» τα δίχτυα. Λίγο αργότερα παρατήρησε το κόκκινο φουσκωτό του πρώην υπουργού. «Του έσβησε η μηχανή, την ξανάβαλε μπρος, ο άλλος ψαράς τον βλέπει, του κλείνει τον δρόμο. Αρχίζουν να λογομαχούν. Στη λογομαχία πάνω τον έφεραν δύο στροφές και έκανε μεγάλο κυματισμό. Στη δεύτερη στροφή έκαναν κράτει ανάποδα τη μηχανή». Ο μάρτυρας περιγράφει ότι τα δύο σκάφη ήρθαν πολύ κοντά χωρίς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Τότε ο ένας από τους δύο, ο πιο ψηλός, άπλωσε το κοντάρι με γάντζο που κρατούσε και χτύπησε τον πρώην υπουργό. «Από πάνω προς τα κάτω χτύπαγαν ψηλά, ο άνθρωπος φόραγε τη φόρμα, κάποια στιγμή έπεσε στη θάλασσα. Εννοείται από τα χτυπήματα, γιατί από τον κυματισμό δεν έπεσε». Ο μάρτυρας επισήμανε ότι η εξωλέμβια στο φουσκωτό του πρώην υπουργού λειτουργούσε, αλλά δεν «τον χτύπησε η προπέλα γιατί με το που έπεσε στο νερό το σκάφος προχώρησε».

Οι δυο κατηγορούμενοι, από την άλλη, ισχυρίζονται ότι, εκείνη την ημέρα δεν είχαν βγει στην θάλασσα, το σκάφος τους βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας και δίνουν στοιχεία για ύπαρξη άλλου σκάφους παρόμοιο με το δικό τους στον τόπο του εγκλήματος.

«Εξιλαστήριο θύμα»

«Πάνε να παρουσιάσουν ότι είναι άλλο σκάφος, παρόμοιο με το δικό τους και θέλουν να δώσουν ένα συγγενικό τους πρόσωπο για να την βγάλουν οι ίδιοι ‘‘καθαρή’’», μας λέει ο Β.Α. «Ήταν δύο μέσα στο σκάφος. Είμαι σίγουρος για το τι είδα και ποιους», πρόσθεσε.

Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει ήδη μηνύσει τον πρόεδρο του σωματείου αλιέων Ερέτριας, επειδή προσπάθησε να τον παρουσιάσει ως ψευδομάρτυρα. Μήνυση θα καταθέσει σε βάρος και του δικηγόρου των δύο κατηγορουμένων για τον ίδιο λόγο.

 


Εγκληματική ενέργεια «δείχνει» η τεχνική έκθεση!

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Κραββαρίτη, πιο πιθανό είναι ο θανάσιμος τραυματισμός του Σήφη Βαλυράκη να έγινε από τα πτερύγια των αλιευτικών σκαφών

 

 

Σύμφωνα με την έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Βαλυράκη, ιατροδικαστή Χρήστου Κραββαρίτη που παρουσιάζει η «ΜΠΑΜ», αποδυναμώνεται η εκδοχή του ατυχήματος και ενισχύεται η άποψη ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια.

Στη συγκεκριμένη έκθεση ο ιατροδικαστής θεωρεί ότι ο υπουργός τραυματίστηκε πρώτα στο αριστερό χέρι (αμυντικά τραύματα) κατά την «προσπάθεια» (ακούσια/«αντανακλαστική») να αποφύγει τυχούσα πλήξη ή επαφή με το επίμαχο όργανο.

Ακολούθησαν τα τραύματα της κεφαλής («εν ζωή γενόμενα», σύμφωνα με τα νεκροτομικά ευρήματα) και τελευταία τα τραύματα του τραχήλου, αποκλειστικά, «θανατηφόρα». Επακολουθεί απώλεια του σωματικού αυτοελέγχου και εισρόφηση ύδατος («πνιγμός»).

Ο ιατροδικαστής εκτιμά ότι ο θανάσιμος τραυματισμός δεν έγινε από τους «έλικες της προπέλας», καθώς θεωρεί ότι αφενός δεν θα άφηνε κατά τόπους εκχυμώσεις, αφετέρου τα κατάγματα θα ήταν «συντριπτικά» και κυρίως «πολλαπλά». Ο κ. Κραββαρίτης θεωρεί ότι πιο πιθανό είναι ο θανάσιμος τραυματισμός του Σήφη Βαλυράκη να έγινε από τα «φλαπς» (πτερύγια εξισορρόπησης) που παρουσιάζουν πολλές φορές τα αλιευτικά σκάφη.

Άλλο σκάφος

«Οι κατηγορούμενοι παραδέχονται πλέον την ύπαρξη του άλλου σκάφους, δηλαδή ουσιαστικά τη δολοφονία», αναφέρει η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη: «Ασφυκτιώσα υπό το βάρος των δεδομένων αυτών η πλευρά των κατηγορουμένων εγκαταλείπει τη θεωρία περί ατυχήματος την οποία σφοδρά υποστήριζε μέχρι χθες, λοιδορώντας την οικογένεια για όσα προαναφέρθηκαν και χωρίς να ζητήσει καν συγνώμη για τη διαρκή εκ μέρους της παραπλάνηση της κοινής γνώμης, την εξύβριση του νεκρού, τη συκοφάντηση της οικογένειας και τις απειλές εναντίον της. Τώρα πια παραδέχεται την ύπαρξη του άλλου σκάφους, δηλαδή ουσιαστικά τη δολοφονία και… ‘’προσφέρεται μάλιστα’’ να δώσει στοιχεία στην ανάκριση. Επίσης προβαίνει σε μια πρωτοφανή παρέλκυση της διαδικασίας αξιώνοντας την εξέταση 19 (!) μαρτύρων υπεράσπισης (ενώ έχουν εξετασθεί ήδη στην υπόθεση αυτήν τουλάχιστον 130 μάρτυρες εκ των οποίων δεκάδες από το περιβάλλον των κατηγορουμένων) πριν από την απολογία τους και την υποβολή τους στην κρίση για τα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού», σημειώνουν μεταξύ άλλων.


Δημήτρης Καρβέλης – Δικηγόρος κατηγορουμένων

«Οι κατηγορούμενοι ψαράδες τους οποίους το γραφείο μας έχει την τιμή και την ευθύνη της υπερασπίσεώς τους δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το τραγικό συμβάν της απώλειας της ζωής του Βαλυράκη.

Δεν έχουν αλλάξει ουδόλως θέση απέναντι στο συμβάν, το οποίο είναι τραγικό ναυτικό ατύχημα που οφείλεται (όπως δείχνει η ανάλυση των στοιχείων της δικογραφίας) στην κατά συρροή παραβίαση των κανόνων ασφαλούς πλεύσης από την πλευρά του θύματος.

Οι ίδιοι την ώρα του συμβάντος ήταν στα σπίτια τους μαζί με φίλους και συγγενείς τους, το δε αλιευτικό τους σκάφος ήταν δεμένο όλη την ημέρα αυτή στο λιμάνι όπως αποδεικνύεται από εκατοντάδες αξιόπιστα και μη αμφισβητήσιμα αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και 11 φωτογραφίες από drone που παρέδωσε στον ανακριτή αυτόπτης μάρτυρας γιατρός.

Ο θάνατος του Βαλυράκη, όπως το ξεκαθαρίζουν τρεις ιατροδικαστές και δυο ναυπηγοί που έκαναν ιατροδικαστικές και τεχνικές πραγματογνωμοσύνες στο πτώμα και στο σκάφος του, είναι απόλυτα ξεκάθαρες και κατέληξαν ότι ο Βαλυράκης έχασε τη ζωή του από δύο θανατηφόρα τραύματα στο λαιμό και στο πρόσωπο του που προκλήθηκαν από θλων και τέμνων όργανο μεγάλης κινητικής δύναμης απόλυτα συμβατό με προπέλα σκάφους, ενώ το σκάφος του (αποδεικνύεται από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες), ακυβέρνητο έκανε κυκλικές κινήσεις επί πολλή ώρα κοντά στην νησίδα Αγία Τριάδα όπου τελικά βρέθηκε προσαραγμένο με την χειριστήριό του σε θέση πρόσω και την μηχανή σε θέση “on”!!!

Το γεγονός της ενδεχόμενης εμπλοκής κάποιου άσχετου με εμάς και διαφορετικού τύπου αλιευτικού σκάφους σε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του θύματος και του κυβερνήτη του σκάφους, ουδόλως μας αφορά κι ας ανακαλύψει η Δικαιοσύνη αν αληθεύει ο ισχυρισμός αυτός και κι ας βρει τον κυβερνήτη αυτόν και την αλήθεια του ισχυρισμού αυτού αναζητώντας τον ανάμεσα σε αυτούς τους ψαράδες που εκείνη την ημέρα είχαν βγει με τα σκάφη τους από το λιμάνι!

Οι εντολείς μας έχουν ακλόνητα στοιχεία ότι οι ίδιοι βρισκόντουσαν εκείνη την ημέρα στο σπίτι τους και το σκάφος τους όλη την ημέρα δεν μετακινήθηκε ούτε στιγμή από το λιμάνι της Ερέτριας.

Η Δικαιοσύνη είμαστε βέβαιοι ότι για μία ακόμη φορά θα κάνει το ηθικό της χρέος απέναντι στην αλήθεια και εντέλει θα θέσει ξανά την υπόθεση αυτή στο αρχείο.

Τα υπόλοιπα που κάποιοι αναμασάνε και οι ισχυρισμοί ενός και μοναδικού συκοφάντη ψευδομάρτυρος ο οποίος φάσκει και αντιφάσκει και έχει ήδη καταμηνυθεί και θα μηνυθεί πολλές φορές ακόμη, είναι για να ‘‘έχουμε να λέμε’’ στα κανάλια».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας