11:35 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Σίγουρες οι δεύτερες εκλογές μετά τις ατελείωτες κυβιστήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη!

Σίγουρες οι δεύτερες  εκλογές μετά τις  ατελείωτες κυβιστήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη!

Υστατη προσπάθεια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει την συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό κάποιο πρόσωπο που κανείς δεν γνωρίζει, εκβιάζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ακυβερνησία!

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Ισχυρή εντολή για να μην έχει η χώρα κυβέρνηση ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους πολίτες στην τελευταία του συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ. Ακούγεται παράδοξο; Ναι, και θα εξηγήσουμε γιατί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις ατελείωτες κυβιστήσεις του προσπαθεί να βρει ένα αφήγημα για να αποφύγει μία ήττα που θα είναι συντριπτική για τον ίδιο, και θα εξηγήσουμε παρακάτω. Το νέο του αφήγημα είναι πως αν ο ίδιος λάβει ισχυρή εντολή, δηλαδή, ένα διψήφιο ποσοστό, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνουν πρωθυπουργοί, ασχέτως αν θα είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον θυμό που υπάρχει στην κοινωνία μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ρίχνοντας την ευθύνη στις τελευταίες κυβερνήσεις, δηλαδή, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας επιπλέον ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και έπειτα είχε μόνο για τρία χρόνια πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πολιτική θύελλα

Πριν αποκωδικοποιήσουμε αυτό τον παραλογισμό, πρέπει να πούμε ότι οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσαν πολιτική θύελλα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε: «Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική. Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο ‘‘άγνωστος Χ’’. Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας ‘‘άγνωστος Χ’’.

Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό».
Στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι αυτή η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αδιέξοδη και δεν οδηγεί σε κυβέρνηση συνεργασίας, που είναι και το νόημα της απλής αναλογικής, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι πας σε εκλογές και απορρίπτεις κάποια πρόσωπα, πρέπει και να προτείνεις κάποια πρόσωπα. Η τελευταία θέση του έμπειρου βουλευτή και πρώην υπουργού προκάλεσε μεγάλο θυμό στη Χαριλάου Τρικούπη, από όπου σχολίαζαν μέσω διαρροών πως «ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».
Νωρίτερα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είχαν ανταλλάξει πυρά όταν ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο ερώτημα για την κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά τόνισε ότι αυτό δεν είναι να γίνει, αφού δύο φορές, πριν από την υπόθεση των υποκλοπών, του ζήτησε να συναντηθούν και ο Ανδρουλάκης το απέφυγε.

Ο φόβος της αμφισβήτησης

Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και στην επικαιρότητα έγινε βασικό θέμα το τι θα κάνουν ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ; Ας γυρίσουμε λίγο το ρολόι του χρόνου πίσω.

Ήταν Μάιος του 2022 και ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και λέει: «Η αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξής μας δεν σημαίνει κομπάρσοι ή συμπλήρωμα που θα μας συρρικνώσει ξανά, στο όνομα της άσκησης μιας πολιτικής ξεπερασμένης από τα πράγματα. Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση. Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει και αυτονομία από τα ισχυρά συμφέροντα κάθε είδους που επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν την πολιτική. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα ‘‘με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξουμε’’». Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη επικεντρωνόταν στη στρατηγική του «ούτε ούτε», δηλαδή, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, όμως, οι μετρήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ να ξεπερνάει με άνεση το 10% και να είναι ένας σημαντικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Έκτοτε, όμως, τα νούμερα άλλαξαν. Στον κόσμο δεν άρεσε το «ούτε ούτε», και τα δημοσκοπικά νούμερα του ΠΑΣΟΚ έχουν πέσει κάτω από το 10%. Και έτσι ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε παίζει το χαρτί της κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή με όποιον είναι νικητής. Η όλη ιστορία έχει βαφτιστεί «κυβέρνηση με προοδευτικό πρόγραμμα».
Ο μεγάλος φόβος του προέδρου του Κινήματος είναι η αμφισβήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει κάτω από 10% στις πρώτες εκλογές και η χώρα οδηγηθεί και σε δεύτερες εκλογές, η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης και η πόλωση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ μοιραία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες το ΠΑΣΟΚ, όπως εκτιμούν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές. Ο κίνδυνος να πάρει το ΠΑΣΟΚ χαμηλότερα νούμερα από αυτά που είχε επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά στις τελευταίες εκλογές θα είναι μεγάλος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί με σφοδρότητα. Όχι από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αλλά από τα ίδια τα μέλη του Κινήματος που τον ανέδειξαν στην ηγεσία για να αποτελέσει ως νέο πρόσωπο τον «Τσίπρα του ΠΑΣΟΚ».

Προοπτική

Η συμμετοχή, λοιπόν, σε μια κυβέρνηση θα δώσει μια προοπτική τεσσάρων ετών στην ηγεσία, και βλέπουμε. Γιατί λέμε και βλέπουμε; Διότι το προηγούμενο της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία έφερε το κόμμα στο 4%, ενώ η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασπάσει στα δύο το άλλοτε κραταιό Κίνημα.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τεθεί επί τάπητος και μια άλλη παράμετρος. Αν το ΠΑΣΟΚ μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας στις πρώτες εκλογές, λόγω της απλής αναλογικής θα έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα που μπορεί να φτάνει τους 40 βουλευτές. Συνεπώς θα είναι ένας ισχυρός κυβερνητικός εταίρος με παρουσία πολλών στελεχών σε υπουργεία. Αν μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και εκλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που δεν ήθελε η ηγετική του ομάδα. Δεκανίκι του πρώτου κόμματος. Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι μια κοινοβουλευτική ομάδα 20 βουλευτών δεν είναι ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. και η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα θα μοιάζει με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Συνέπεια, λοιπόν, όλων των προαναφερθέντων ήταν να εγκαταλειφθεί η στρατηγική του «ούτε ούτε» και πλέον να υιοθετείται κάτι που μοιάζει με «και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη και χωρίς τον Τσίπρα». Τι πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη; Ότι όποιο και να είναι το πρώτο κόμμα, θα φοβηθεί την προοπτική της ακυβερνησίας, θα αποφασίσει να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και θα βρουν μετά ένα πρόσωπο για πρωθυπουργό. Και με αυτό τον τρόπο θα «πουλήσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία ένα αφήγημα ότι δεν ενέδωσε στις πιέσεις, δεν έγινε το ΠΑΣΟΚ δεκανίκι κανενός και πως δεν θα έχουμε μία επανάληψη του 2012.

Δεύτερες εκλογές

Όλα αυτά μαθηματικά οδηγούν σε δεύτερες εκλογές, εκτιμούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν σκοπεύουν να μπουν σε μία τέτοια λογική, λέγοντας ότι όποιος κερδίσει αυτός θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός. Και ετοιμάζονται για μάχη μέχρις εσχάτων για τις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και αφήνοντας τον Ανδρουλάκη να βγάλει άκρη με την εσωκομματική αμφισβήτηση που θα γίνει πιο μεγάλη. Εκτός αν έρθει μία ακόμα κυβίστηση και το επόμενο σλόγκαν θα είναι «και με τον Μητσοτάκη και με τον Τσίπρα…».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας