23:50 Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Silicon Valley Bank: Σκάνδαλο με τον CEO, πούλησε $3,6 εκατ. σε μετοχές λίγο πριν την κατάρρευση

Silicon Valley Bank: Σκάνδαλο με τον CEO, πούλησε $3,6 εκατ. σε μετοχές λίγο πριν την κατάρρευση

«Μετασεισμικές δονήσεις» στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει όχι μόνο στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και, ενδεχομένως, ευρύτερα.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον πρώην ισχυρό άνδρα της τράπεζας ανοίγουν νέα πτυχή στην υπόθεση που αφορά στις ενδεχόμενες ευθύνες ή τυχόν προβλέψεις για την κατάρρευση από μέρους του. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον ένα άτομο φαίνεται να έχει επωφεληθεί από την πορεία της Silicon Valley Bank και αυτό δεν είναι άλλο από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες πριν η μετοχή της SVB Financial Group καταρρεύσει και εν συνεχεία η ίδια η τράπεζα.

Ο Μπέκερ πούλησε 12.451 μετοχές στις 27 Φεβρουαρίου για 3,6 εκατομμύρια δολάρια, με μέση τιμή 287,42 δολάρια η κάθε μία. Εκείνη την ημέρα απέκτησε επίσης τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή 105,18 δολάρια η καθεμία, σύμφωνα με ένα έντυπο που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης σε συνδυασμό με την πώληση μετοχών σήμαινε ότι η μετοχή της Becker στην SVB παρέμεινε αμετάβλητη.

Και οι δύο συναλλαγές έγιναν μέσω καταπιστεύματος που ελέγχει, χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο συναλλαγών που είχε δημιουργήσει στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κατάθεση. Οι επιλογές είχαν οριστεί να λήξουν στις 2 Μαΐου.

Ο Μπέκερ τίθεται τώρα υπό έλεγχο, μεταξύ άλλων από έναν προσωπικό του νωστό, τον Δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφόρνια Ρο Χάνα, ο οποίος είπε την Κυριακή ότι ο Μπέκερ πρέπει να δώσει αυτά τα χρήματα πίσω. «Θα πρέπει να γίνει ανάκτηση οποιουδήποτε από αυτά τα χρήματα», είπε ο Χάνα σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Θα έπρεπε να πάνε στους καταθέτες», είπε. Τα αιχμηρά σχόλια από τον Χάνα, ο οποίος εκπροσωπεί την περιοχή όπου είχε την έδρα της η Silicon Valley Bank, έρχονται εν μέσω οργής στην Ουάσιγκτον για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης στη διάσωση της τράπεζας και στην εξυγίανση προς χάριν των πελατών της.

Πριν ο Μπέκερ δημιουργήσει το πιο πρόσφατο σχέδιο συναλλαγών του, πούλησε για τελευταία φορά μετοχές SVB στην ανοιχτή αγορά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου 2021. Σε αυτή τη συναλλαγή, πούλησε 12.500 μετοχές για 8,7 εκατομμύρια δολάρια με μέση τιμή 698,69 δολάρια η καθεμία. Την ίδια ημέρα, άσκησε επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών για να αποκτήσει 12.500 μετοχές και οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης που είχε δημιουργηθεί στις 26 Οκτωβρίου 2021.

Ο Χάνα προειδοποίησε ότι η πώληση μπορεί να μην υποδηλώνει αδικοπραγία. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πριν ρίξουμε αμφιβολίες για τα κίνητρα κάποιου εάν πρόκειται για προγραμματισμένη πώληση εδώ και μήνες», είπε. «Χρειαζόμαστε όλα τα γεγονότα να βγουν στη δημοσιότητα πριν βγάλουμε συμπεράσματα», είπε. Εάν υπάρχουν ενδείξεις κακής συμπεριφοράς, η κυβέρνηση «θα μπορούσε να τον μηνύσει», είπε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι όλοι οι καταθέτες στην τράπεζα Silicon Valley Bank θα αποκτούσαν σήμερα πρόσβαση στα χρήματά τους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρέφει ο Γκάρι Λίνεκερ στο BBC

Διεθνής ανησυχία μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ – «Τριγμοί» στις αγορές


Ποιος είναι ο Γκρεγκ Μπέκερ, ο «καπετάνιος» της SVB

Ο 54χρονος Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της SVB ως διευθύνων σύμβουλος, εντάχθηκε στην εταιρεία πριν από τρεις δεκαετίες ως υπάλληλος δανείων και στη συνέχεια αναρριχήθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας. Σύμφωνα με το Reuters, o Μπέκερ έκανε ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο του και έχει πέντε ενήλικα παιδιά.

Ο ιστότοπος της Silicon Valley Bank αποκαλεί τον Μπέκερ «πρωταθλητή της οικονομίας της καινοτομίας». Σε ένα βίντεο για το BBC τον Δεκέμβριο, ο Becker είπε ότι η καλύτερη συμβουλή σταδιοδρομίας του ήταν για όσους αναζητούν εργασία να δημιουργήσουν ένα σύνολο δεξιοτήτων γύρω από την οικονομία της καινοτομίας σε τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων.

Ο Μπέκερ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με πτυχίο στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Silicon Valley Bank. Από εκεί εργάστηκε σε μια τράπεζα που εξυπηρετούσε αυτό που αποκαλούμε «παραδοσιακές εταιρείες». Όταν ο μάνατζέρ του έφυγε για να εργαστεί στην Silicon Valley Bank, ο Μπέκερ ακολούθησε.

Πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group, ο Μπέκερ συνίδρυσε την SVB Capital, τον επενδυτικό βραχίονα της εταιρείας. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος της Silicon Valley Leadership Group από το 2014 έως το 2017 και ήταν μέλος του Συμβουλίου Ψηφιακής Οικονομίας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2017.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το κορυφαίο στέλεχος «κάηκε» κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000, ωστόσο «επέζησε» και έφτασε στη θέση να καθοδηγεί την τράπεζα που έκανε focus στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ο ίδιος έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group το 2011.

Τον Ιανουάριο, ο Μπέκερ είχε πει ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται μετά το δύσκολο 2022. «Είμαστε αισιόδοξοι επειδή η κρυστάλλινη μπάλα μας είναι λίγο πιο καθαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC. Αν και περίμενε ότι οι δημόσιες αγορές θα σταθεροποιηθούν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά.

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας