1:37 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Αναφορές στο Κυπριακό και στο μεταναστευτικό

Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Αναφορές στο Κυπριακό και στο μεταναστευτικό

Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσπόζει σήμερα η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη 1 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναφερθεί τόσο στο Κυπριακό (μετά και την προχθεσινή ομιλία του Ερντογάν περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους) όσο και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο μεταναστευτικό.

Σημειώνεται πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημαντικές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ παραχώρησε και συνέντευξη στο CNN.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «παραγωγική συζήτηση». Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημείωσε πως «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί». Επίσης, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, μετά τις πρόσφατες σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση για τις δύο χώρες.

Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να «λύσουμε τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Σημειώνεται πως την Τρίτη από το βήμα του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ σε συνέντευξή του είχε τονίσει πως: «Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες, ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας