5:56 Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συνεργάτης Παπακωνσταντίνου «δείχνει» το γραφείο Βενιζέλου για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ

Συνεργάτης Παπακωνσταντίνου «δείχνει» το γραφείο Βενιζέλου για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ

Το μπαλάκι για τη νόθευση της επίμαχης λίστας έμμεσα πλην σαφώς η μάρτυς Σοφία Ρίτσου το πέταξε στην γραμματέα του Ευάγγελου Βενιζέλου Σοφία Μπέλπα.

Ειδικότερα, η δέυτερη μάρτυς που κατέθεσε, η κυρία Σοφία Ρίτσοτ, εξειδικευμένη σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήταν στο γραφείο του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών Πλασκωβίτη, αλλά εργαζόταν και ως επιτελικό στέλεχος του κυρίου Παπακωνσταντίνου σε θέματα που είχε ειδικευθεί. Μάλιστα, είχε διατελέσει και συνεργάτης τους τέως υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Την γνώση της για την λίστα που στάλθηκε από τη Γαλλία, την είχε το 2012 από ακούσματα, όπως κατέθεσε, ενώ προσέθεσε ότι στο υπουργείο δεν γινόταν λόγος για την επίμαχη λίστα.

Ακόμη, η απάντηση σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου εάν συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον κύριο Παπαπκωνσταντίνου για την αξιοποίηση του περιεχομένου του επίμαχου cd, ήταν αρνητική.

Η μάρτυς, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Εισαγγελέως ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι την 1/10/2012, κάποιος«μπήκε» στο γνωστό στικάκι με τον κωδικό «Σοφία». Η κυρία Ρίτσου ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν ο δικός της κωδικός, καθώς ο κωδικός που χρησιμοποιούσε ήταν το επώνυμό της.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η «Σοφία» είναι γραμματέας του κυρίου Βενιζέλου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να κλητεύσει την κυρία Μπέλπα να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Νικόλαος Αλιβιζάτος: Δεν είχε σχέσεις με τις εξαδέλφες του, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Αλιβιζάτος ήταν ο τρίτος μάρτυρας της σημερινής συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου και αναφέρθηκε στις σχέσεις του τέως τυπουργού με τις εξαδέλφες του, αλλά και στο νομικό ζήτημα της παραγραφής.
Ο καθηγητής είπε ότι οι σχέσεις του πρώην υπ. Οικονομικών με τις εξαδέλφες του ήταν «αδιάφορες» και «οι συναντήσεις τους ήταν μια φορά το χρόνο, βρισκόντουσαν στις βαπτίσεις».

Σε ερώτηση της εισαγγελέως από πού γνωρίζει τις σχέσεις με τις εξαδέλφες του υπουργού, ο μάρτυς απάντησε ότι η πηγή πληροφόρησης είναι ο αείμνηστος Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, θείος του τέως υπ. Οικονομικών.

Σε παρατήρηση του αναπληρωτή εισαγγελέα Γεώργιου Μπομπόλη επισημάνθηκε ότι ο υπουργός με τις εξαδέλφες του γειτονεύουν στη Σκόπελο.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του τέως υπ. Οικονομικών είπε ότι πήρε πολλά ρίσκα την περίοδο της υπουργίας του και δεν θα ρισκάριζε για το συγκεκριμένο γεγονός (της αφαίρεσης των ονομάτων) τίποτα.

Ακόμα ο κύριος Αλιβιζάτος ανέφερε ότι έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.

Διαμαντούρος: Δεν παίζει παιχνίδια, έχει έντονο αίσθημα ευθύνης

Τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε ο κύριος Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εντιμότητα και το ήθος του τέως υπουργού Οικονομικών, τα οποία τον έχουν ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αδύνατον να έχει διαπράξει αυτά που του αποδίδονται.

Σε ερώτηση του προέδρου για το αν έχει κάνει συνομιλίες με τον κατηγορούμενο για αυτά που του αποδίδονται ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών δεν αποδέχεται τις κατηγορίες.

Σε ερώτηση της εσαγγελέως της έδρας ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του τη λίστα και έκανε τα πάντα για να την πάρει, αλλά την κρατά έξι μήνες και δεν την παραδίδει στον επόμενο υπουργό πώς το σχολιάζει ο μάρτυρας, απάντησε «δεν γνωρίζω τι έκανε και δεν έκανε. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν ξέρω, δεν απαντώ». Πάντως, πρόσθεσε «δεν παίζει παιχνίδια. Εχει έντονο αίσθημα ευθύνης».

Τι κατάθεσε ο άνθρωπος που εντόπισε τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ

Ο Γεώργιος Αγγελόπουλος εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα πληροφορικής είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο στην δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Αγγελόπουλος είναι από κοντινό χωριό με αυτό του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος. Ο πατέρας του κ. Αγγελόπουλου όπως είπε ο ίδιος κατά την κατάθεσή του, εργαζόταν στα ΕΛΤΑ και γνώριζε τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Αγγελόπουλος ήταν κοντά στον τέως υπουργό Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011.

Οι αρμοδιότητες του ήταν πολύπλευρες, όπως είναι αναλύσεις, κ.λπ., αλλά και η προβολή του έργου του κ. Παπακωνσταντίνου, «κάτι σαν γραφείο Τύπου».
Αρχικά ο κ. Αγγελόπουλος κατέθεσε ότι το επίμαχο CD που είχε σταλεί από την Πρεσβεία μας στην Γαλλία του παραδόθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2010, «αλλά είναι αδύνατον να πω το μήνα, δεν μπορώ να προσδιορίσω τον μήνα». Όμως, μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως της έδρας Ξένης Δημητρίου, ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι το CD δόθηκε στον τελευταίο μήνα του έτους (2010).

Όταν άνοιξε το CD ο μάρτυρας είχε εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου να συγκεντrώσει τα 20 μεγαλύτερα ποσά και τα ονόματα στα οποία ανήκουν τα ποσά αυτά. Ανέφερε ότι υπήρχαν πάνω από 2.000 αρχεία στο CD, αλλά δεν θυμάται τον ακριβή αριuμο των αρχείων. Τα 20 αυτά αρχεία αντιπροσώπευαν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ερώτηση του πρόεδρου του δικαστηρίου αν κατά την επεξεργασία του CD είδε ο κ. Αγγελόπουλος κάποιο όνομα Παπακωνσταντίνου, η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο κ. Αγγελόπουλος αρχικά αντέγραψε το CD στον υπολογιστή του για να μπορεί να δεί τα 2000 και πλέον αρχεία και στην συνέχεια το διέγραψε το περιεχόμενο του από τον υπολογιστή του. Ωστόσο εκτύπωσε τον κατάλογο με τα 20 ονόματα και χρηματικά ποσά και τον έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ερώτηση του προέδρου της έδρας εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου του έδινε συχνά CD, η απάντηση του μάρτυρα ήταν «Οχι συχνά».

Η εισαγγελέας της έδρας ρώτησε τον μάρτυρα αν το επίμαχο CD δεχόταν επανεγγραφή, και εκείνος απάντησε ότι φαινόταν ότι δεν επιδέχεται επανεγγραφής.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας