6:34 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Συνεργάτης των Ναζί (;) ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σύμφωνα με έγγραφο της CIA!

Συνεργάτης των Ναζί (;) ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σύμφωνα με έγγραφο της CIA!

Πληθώρα αντιδράσεων προκαλεί έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της CIA και κάνει το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο κατονομάζεται ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως συνεργάτης των Ναζί, ενώ το σχετικό έγγραφο τον συνδέει και με την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο έγγραφο που βρίσκεται στον ιστότοπο της CIA, ανήκει στη συλλογή εγγράφων για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί, και αποχαρακτηρίστηκε το 2006, καθώς μέχρι τότε ήταν άκρως απόρρητο.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1962 και περιλαμβάνει τη μαρτυρία ενός διπλωματικού υπαλλήλου, ο οποίος συνομίλησε με τον τότε σύμβουλο της πρεσβείας, Ιωάννη Μοσχόπουλο, και του αποκάλυψε ότι στη δικογραφία για τη δίκη του Ναζί, Άντολφ Άιχμαν, στο Ισραήλ, περιλαμβάνεται και ένας «επίσημος πίνακας» με τους Έλληνες πράκτορες των γερμανικών αρχών, κατά την περίοδο της Κατοχής.

Οι πράκτορες αυτοί είχαν συνεργαστεί με τον Μέρτεν για την εξόντωση Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και την αρπαγή των περιουσιών τους.

Τη δίκη του Άιχμαν είχε παρακολουθήσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ένας έμπιστος υπάλληλος με ισραηλιτική καταγωγή, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Ιωάννη Μοσχόπουλου. Ο υπάλληλος αυτός είδε με τα μάτια του τον επίμαχο πίνακα με τους Έλληνες συνεργάτες των Ναζί, και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Όπως σημειώνεται, ο υπάλληλος ειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός, η οποία προέβη σε «επίμονα διαβήματα» προς την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε ο επίμαχος πίνακας να μη δημοσιοποιηθεί κατά τη δίκη, κάτι που πράγματι έπραξε ο γεν. εισαγγελέας.

Παράλληλα, ο ισραηλίτης υπάλληλος αποκάλυψε στον Ιωάννη Μοσχόπουλο ότι εκτός από το όνομα του Καραμανλή, (που ήταν επισημασμένο με κόκκινο χρώμα), στους πίνακες βρίσκονταν και το όνομα του καθηγητή πανεπιστημίου κ. Πετρόπουλου καθώς και του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη.

Δείτε ολόκληρο το επίμαχο έγγραφο εδώ.

no1

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας