12:43 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Σεισμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 28 διώξεις για στημένα!

Σεισμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 28 διώξεις για στημένα!
  • Δραματικές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 28 άνθρωποι διώκονται με βαρύτατες κατηγορίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων
  • Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής εκ των βασικών κατηγορουμένων 
  • Αναμένονται εξελίξεις για τους παράγοντες εκείνους που παραμένουν ενεργοί και σύμφωνα με το νέο καταστατικό της ΕΠΟ – εναρμονισμένο με της FIFA – δεν μπορούν να διατηρήσουν τα αξιώματά τους μέχρι την τέλεση της δίκης

Μεγάλη δικαίωση για τον δημοσιογράφο μας, Πέτρο Κουσουλό, που από το 2011 κιόλας είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τις σκοτεινές υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έξι χρόνια αργότερα, παράγοντες που ο ίδιος είχε τότε αποκαλύψει κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελεσμάτων, καθώς εκείνη τη σεζόν οι πρόεδροι του Λεβαδειακού και του Ατρόμητου είναι αυτοί που διώκονται και σήμερα:

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Π. Κουσουλού από το Μάη του 2011 (!):

Κόλαφος για τον τρόπο διεξαγωγής των «ύποπτων» ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι (ποδοσφαιριστές, διαιτητές, παράγοντες, κτλ.) ώστε να νοθεύσουν τα τελικά αποτελέσματα, αποτελούν οι καταθέσεις των ανωτέρων στελεχών της UEFA που αποκαλύφθηκαν στην ραδιοφωνική εκπομπή του zougla radio «Πέτρα Σκανδάλου».

Τη στιγμή που το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διερευνά την ιδιαίτερα δυσώδη υπόθεση διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι πρώτοι 20 ύποπτοι αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις στις 31 Μαΐου, οι καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της UEFA καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης που έχει ξεφύγει από τα στενά αθλητικά πλαίσια.

Ενδεικτική είναι η εν κρυπτώ κατάθεση που έδωσε στις εισαγγελικές Αρχές το πρωινό της 21ης Φεβρουαρίου 2011 ο Γκράχαμ Πίκερ, συντονιστής πειθαρχικού τμήματος της UEFA.

Σε αυτή χαρακτήρισε «κατά 90%» διεφθαρμένους τους 40 αγώνες που περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους «νοθεύονταν» τα παιχνίδια και ονομάτισε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ως τον έλληνα παράγοντα με τις πιο συχνές αναφορές.

Γυναίκες, δύναμη και μια καλή μετεγγραφή

«Το σύστημά μας βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους παρόχους στοιχηματισμού, τις οποίες επεξεργάζονται ειδικοί στοιχημάτων οι οποίοι παρακολουθούν τις εταιρείες στοιχημάτων και παρέχουν την εξέλιξη του στοιχηματισμού. Οι αναφορές στηρίζονται στη στατιστική ανάλυση και έχουμε ειδικούς στοιχημάτων οι οποίοι καταλήγουν στα συμπεράσματα περί του αν ένας αγώνας είναι ύποπτος. Σε ποσοστό 90% τα αποτελέσματα είναι ακριβή γιατί οι αριθμοί δεν λένε ψέματα», κατέθεσε ο κ. Πίκερ ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

«Ο υπεύθυνος για το στήσιμο ενός αγώνα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, όπως μέλη ομάδας οργανωμένου εγκλήματος ή ο πρόεδρος της ομάδας ή κάποιος ατζέντης των παικτών, ο οποίος υπόσχεται στους παίκτες ή στους διαιτητές χρηματικές αποδοχές, δύναμη, κάποια καλή μετεγγραφή ή άλλα δώρα».

Συναντάμε συχνά το όνομα του Μπέου

Μάλιστα, στην κατάθεσή του ο συντονιστής πειθαρχικού τμήματος της UEFA δεν παραλείπει να κάνει σαφή αναφορά στο όνομα του γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα, Αχιλλέα Μπέου, για τον οποίο λέει ότι υπάρχουν αρκετές αναφορές.

«Το όνομα το οποίο εμφανίζεται πιο συχνά μέσω αναφορών που έχουμε από την Ελλάδα είναι αυτό του Αχιλλέα Μπέου», λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ωστόσο ότι η UEFA «ερευνά μόνο τα παιχνίδια και όχι τα πρόσωπα».

«Φωτιά» και στο ελληνικό Κύπελλο

Μια ακόμα αποκάλυψη που έγινε στη ραδιοφωνική εκπομπή ήταν εκείνη των «άκρως εμπιστευτικών» εγγράφων της UEFA προς την ΈΠΟ που αφορούν τους δυο φετινούς διεφθαρμένους αγώνες. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα ανάβει φωτιά στο θεσμό του ελληνικού Κυπέλλου καθώς εμπλέκει την ομάδα του Ατρόμητου Αθηνών που έφτασε μέχρι τον τελικό.

Τα ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας χαρακτηρίζουν ως «ιδιαίτερα ύποπτο» τον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου (στις 3 Φεβρουαρίου 2011) μεταξύ του Διαγόρα Ρόδου και του Ατρομήτου που έληξε με τελικό σκορ 1-0 υπέρ των φιλοξενούμενων. Για το σοβαρό αυτό θέμα, ως είθισται, η ΕΠΟ τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ ο δεύτερος «διεφθαρμένος» φετινός αγώνας είναι μεταξύ της Ηλιούπολης και του Λεβαδειακού που έληξε με 2-4.

Αμέσως μετά τις εξηγήσεις που θα παράσχουν οι 20 ύποπτοι (παίκτες του στοιχήματος) η εισαγγελική έρευνα θα ασχοληθεί με τον κύριο πυρήνα της υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή παραγόντων, διαιτητών, ποδοσφαιριστών και μάνατζερ στο πολυπλόκαμο κύκλωμα διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε εννιά χώρες του εξωτερικού, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, φυσικά, αφορά στο Coriopolis που δεν είναι ίδια υπόθεση με αυτή της σύστασης συμμορίας, αλλά είναι συγγενική.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για 28 από τους 35 κατηγορούμενους είναι παρεπεμπτικό με ψήφους 2-1.

Μειοψήφισε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος.

Αντίθετα, τα άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου, η εισηγήτρια Αριστέα Ρουσσέα και η εφέτης Αργυρώ Κανελλοπούλου, τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής 28 κατηγορουμένων.

Οι κατηγορούμενοι που κάθονται στο σκαμνί για σύσταση συμμορίας και για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων, είναι:

Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής.

Και ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θόδωρος Κουρίδης.

Τα πρώην στελέχη της ΚΕΔ, Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος.

Τα πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Άρης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος και Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Μόνο για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων, παραπέμπονται οι:

Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης.

Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός.

Οι πρώην διαιτητές Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Απόστολος Αμπάρκιολης, Κώστας Ιωαννίδης και Γιάννης Κάμπαξης.

Ο πρώην μεγαλομέτοχος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Ο τεχνικός διευθυντής του Ατρομήτου, Γιάννης Αγγελόπουλος και ο γενικός αρχηγός της Βέροιας, Γιώργος Λαναρής.

Ο πρώην προπονητής του Ατρομήτου, Ρικάρντο Σα Πίντο.

Οι ποδοσφαιριστές της Βέροιας, Καλογέρης, Μάνος, Σκαθαρούδης, Μπάρμπας, Ιωάννου, Παυλίδης, Αμαραντίδης και Γκιγιέρμο Πέρεθ.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα για τα πρώην στελέχη της ΕΠΟ, Παυσανία Παπανικολάου και Χρήστο Υφαντή, καθώς και για τα πρώην μέλη των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου Ζυγογιάννη, Παντελοπούλου, Βλάσση, Αναστασάκη και Ζάμπρα που δεν βρίσκεται εν ζωή.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας